inteckning betalning oro

En Financial Services Authority undersökning har visat att nästan en av fem låntagare är orolig möta avbetalning för det kommande året.

En fjärdedel av de tillfrågade erkände att de inte hade några beredskapsplaner för att säkerställa att betalningarna var uppfyllda och att de för närvarande bor på den absoluta gränsen för sin inkomst.

Chris Pond av FSA sade: “De ekonomiska förhållandena blir tuffare, sätta press på familjens ekonomi,”

Situationen har uppstått på grund av utsikterna för stigande räntor, vilket kommer att drabba dem hårt på rörliga bolån, tagits ut i en tid då 125 procent lån bolån var vanliga och räntorna var på en all time low.

Nu har Finansinspektionen varnat för att 1,4 miljoner kortsiktiga fast ränta inteckningar kommer att avslutas 2008, vilket gör en smärtsam hopp i priserna sannolikt eftersom bankerna drar ur 90 procent och över lånemarknaden. Detta skulle skada huspriser och träffa dem som var beroende på stigande huspriser för att finansiera sina betalningar.

FSA har investerat £ 2.000.000 i en kampanj som man hoppas kommer att utbilda människor till att göra informerade beslut om bolån och vilka alternativ de i ökad skuldsättning kan ta. Den kommer att utgöra en del av FSA: s långsiktiga åtagande att erbjuda Storbritanniens första monetära vägledning tjänsten.

Chris Pond fortsatte: “” Som Storbritanniens finansiella vakthund kan vi hjälpa våra nya checklistan innehåller enkla åtgärder som husägare kan göra för att hantera sina pengar och inteckning i svåra tider. “.

Den största konsekvensen av att hamna i ekonomiska problem har varit att människor har svårt att hitta tid att ta itu med det. Ofta företag som erbjuder finansiell rådgivning har en kommersiell agenda för att tjäna pengar genom att konsolidera dina lån med dem. En oberoende rådgivning linje som FSA: s bör vara ett värdefullt verktyg i avstannade repossessions.

Storbritannien är fortfarande i en bra position med inteckning standard och repossessions hem på en all time low. Men kraschen av 1980-talet visade liten inverkan fram till början av 90-talet med 1992, samt vara toppen av den senaste lågkonjunkturen, har också den senaste toppen av siffrorna. Det sista kvartalet 2007 såg dessa siffror hoppa väsentligt för första gången sedan den perioden, ökade 21 procent under sex månader.

Detta ställer repossessions på sina högsta siffrorna sedan 1999 och om FSA kan ge människor råd att betala av sina skulder, då en återgång till förtroendet för bostadsmarknaden är fortfarande möjligt.