inte underskatta värdet av en inteckning mäklare i Australien

Många banker nyligen har tagit fördel av den globala kreditkrisen att minska de provisioner som betalats till en inteckning mäklare inom en banks inteckning mäklare distributionsnät. Under de senaste 15 eller så åren har majoriteten om inte alla banker förlitat sig på inteckning mäklare för att generera en betydande del av sin nya verksamhet. Varför har bankerna odla denna distributionskanal så innerligt? Bankerna betalade provision till en inteckning mäklare endast en gång ett bostadslån hade bosatt sig. Detta ansågs vara en betydligt mer kostnadseffektivt sätt att generera nya affärer bostadslån. Genom att utnyttja expertisen av en utbildad banker inteckning mäklare undvek att betala pågående kostnader för kontor och personal som anställts för att behandla nya ansökningar bostadslån – varav många inte vidare till förlikning. Det var en enorm bära kostnaden för bankerna vilket märktes i den ränta som tas ut till en låntagare. En banks marginal över kostnaden för sina fonder var mycket högre före tillkomsten av inteckning mäklare och ökningen av de andra långivare än banker som till sist förde konkurrens i bostadslånet marknaden i början av 1990-talet.

Bankerna har nu vänt ryggen på inteckning mäklare. De har använt den globala kreditkrisen att motivera att skära ned de provisioner som de betalar till sin inteckning mäklare distributionskanal. Genom att göra så de inte inser eller erkänner bidraget från inteckning mäklare till tillväxten av deras hem låneportfölj, eller ansträngningen av inteckning mäklare att upprätthålla sina professionella normer och befästa en faktisk lån affär. En inteckning mäklare allmänhet krävs för att vara medlem i en yrkesorganisation (avgifter och kostnader involverade i medlemskapet), en inteckning mäklare krävs enligt yrkesorganisation regler, att genomgå utbildning och vara väl förtrogen med de lagar som styr verksamheten inteckning mäklare (t.ex. anti- penningtvätt / terrorism lagar, lagen om integritetsskydd Uniform Myntkod (kurser som täcker dessa frågor är tillgängliga via sådana organisationer som Mortgage Finance Association of Australia (MFAA) men igen inteckning mäklare måste betala en avgift för att registreras). En inteckning mäklare måste vara förtrogen med villkoren för ett brett utbud av lån produkter och som sådan måste delta i regelbundna utbildningstillfällen på produktinformation och uppdateringar som drivs av olika institutioner (en annan kostnad för resor och tid borta från att se potentiella låntagare klienter). inteckning mäklare idag måste känna till och komma åt avancerade program som han behöver för att säkerställa regelbundet uppdateras med eventuella ändringar av lån produkter eller processer.

Inte bara är det dessa företagens kostnader för en inteckning mäklare, men i hans roll som en inteckning mäklare han fick se många kunder innan han tar en ansökan och lämnar in den för godkännande till en bank eller icke-bank långivare. Den normala processen för en inteckning mäklare är att främja sin inteckning mäklarverksamhet tjänster så mycket som möjligt, följa upp en förfrågan från ett hembesök till låntagaren, ta en ansökan om bostadslån, göra identitetskontroller, söka underlag för hemmet låneansökan (fördelningssystem underklänningar, lån uttalanden etc) och sedan skicka låneansökan till låntagarens föredragna långivare.

Bankerna beslut om att minska provisioner som betalats till en inteckning mäklare har inte drivits av en önskan att minska bolåneräntor för nya bostadsköpare. Det finns inget som tyder på att räntorna har sänkts i linje med senaste snitt till provisioner som betalas till inteckning mäklare. Snarare verkar det, har kommissionens styckningsdelar av en inteckning mäklare stärkt helt enkelt vinst kassakistor av bankerna.