inte regnet i Spanien faller främst på fastighetsmarknaden

Spanien är en perenn favorit för brittiska turister och investerare lika. Det kan bero på den avslappnade livsstilen, låter de soldränkta stränder eller traditionellt enkel väg att tjäna lite pengar genom semester – oavsett orsak, Spanien genomgående finns med på listan över de främsta investerings hotspots för köpare från Storbritannien.

Tidigare i år lämnade En plats i solen tidningen Medelhavet landet fast i den översta platsen om utomeuropeiska egendom inköp för andra året i rad, medan de senaste siffrorna från Institutionen för lokalsamhälle och lokalt självstyre visar att Spanien är destinationen för val för mer än en tredjedel (34 procent) av britterna med fritidsbostäder.

Men nya rapporter i media har gjutning lite av en skugga på framtida potential i denna historiskt tillförlitlig marknad. Till exempel föreslog en ny rapport från detaljhandeln analytiker Bedömning Research att eran av “snabba prisökningstakten” i den spanska fastighetsmarknaden äntligen har nått ett slut, med marknaden faktiskt går “i backen”.

Samtidigt har forskning från valutaspecialist HiFX fann att intresset för europeiska fastighetsinvesteringar i en mängd olika platser har flaggat sent som euron har ökat i styrka mot pundet. Mark Bodega, chef för företaget, förklarade att folk köper i sterling kan hindras av ökade kostnader och väntar för balansen att tippa i motsatt riktning.

Han tog också farhågor om överutbud i Spanien som en fråga som påverkar marknaden, säger att det “har … varit särskilt hårt, med tal om sjunkande Spanien fastighetspriser, särskilt i de överutbud Costa regioner, vilket gör nya köpare försiktiga med investera i landet “.

Remi Gashi, spansk inteckning konsult för Savills Private Finance, ekade Mr Bodega kommentarer, förklarade att “en fråga om kontroll och reglering” var får konsekvenser på spanska fastighetspriserna. Han sade att “något liknande 900.000 tillstånd för nya
byggen “utfärdades 2007, vilket inte kan vara ett uttryck för marknadens efterfrågan.” Om de fortsätter oversupplying, sedan så småningom att priserna kommer att pressas nedåt, “varnade han.

Däremot ger den nuvarande situationen tillräckligt med bevis för att ge potentiella fastighetsinvesterare anledning att pausa? Svaret, tycks det, är att det beror. De dagar att göra lätta pengar kan vara över, men om fastigheten ses som en långsiktig investering, popularitet Spanien är sannolikt att fortsätta att garantera avkastning för några år in i framtiden.

Herr Gashi betonas att dessa förutsägelser inte bör leda egendom investerare att tro att köpare och semesterfirare förlorar intresset i landet. Det är “fortfarande en av de största destinationerna för semesterfirare” och har ett klimat som gör att folk “fortfarande vill köpa det”, anmärkte han.

“De kommer att få miljontals människor att gå dit [till Spanien] – som knappast kommer att förändras”, tillade han.