insikt till inteckning jargong för låntagare

Om du funderar på att köpa eller refinansiera ett hus, ska du snabbt bli överväldigade av språket i inteckning. Här är insikt vad begreppen betyder.

insikt till inteckning jargong för låntagare

Ansök om ett lån för ett hus och du kommer in i en helt ny värld. Den terminologi som används i inteckning industrin är sådan att du kan lika gärna vara på en annan planet. Vissa termer betyder i huvudsak vad de låter som, men många gör det inte. Att ta sig tid att förstå den terminologi kan gå en lång väg att rädda dig från förvirring.

Inledande räntan är en term som många låntagare höra och läsa, men förstår inte riktigt. I det förflutna, kom bolån typiskt med en fast ränta som förblev densamma under hela lånetiden. Även om dessa lån fortfarande existerar, har en helt ny sats av lån blivit mycket populärt. Det finns så många varianter att det är svårt att sammanfatta dem, men många kommer med en initial ränta. Denna term är också känd som en teaser kurs. I huvudsak är det en låg ränta som används för att få dig i lånet och hemmet. Även om detta kanske låter bra vid första anblicken, många människor rue dagen de ansökt om sådant lån. Som namnet antyder, de ränteförändringar efter en inledande period. Det går upp! Om ökningen är betydande, kan du köra snabbt i en situation där du inte har råd att göra månatliga betalningar. När man överväger dessa typer av lån, se till att du vet och har råd med “riktiga” ränta.

Marginal är en annan term de flesta låntagarna inte förstår. Ärligt talat, de bryr sig vanligtvis inte. Marginal är en term som betyder samma sak med alla företag. Det avser den andel en långivare kommer att debitera ovanpå en ränta som en avgift för att låna dig pengarna i fråga. Kort sagt, vi talar om vinst för långivaren. Som ni kanske förstår, långivare är ovilliga att minska marginalen på ett lån, men åtminstone du vet vad det är.

Kredit värdering är ett begrepp som de flesta låntagarna är väl förtrogen med, men förstår inte riktigt. En kredit värdering är inte vad du ser på en kredit rapport från TransUnion, Equifax eller Experian. Istället är det en sammanställning av din kredit enligt en formel som skapats av fina människor på mässan, Isaacs och Company. Numret formeln sparkar ut är din kredit värdering och är också känd som en “Fico” poäng efter bolaget. Innan du någonsin ansöka om en inteckning, bör du granska dina kreditupplysningar och aggressivt attackera eventuella negativa märken. Det kan göra all skillnad i världen på din kredit värdering och få en bättre ränta. Enkelt uttryckt, den lägre räntan, desto mer pengar du kommer att spara på din räntebetalningar.

Inteckning industrin är utbredd med bisarra villkor. Att få ett grepp om dem kommer att ge dig ett försprång i att få lånet du vill.