insidan utlåning – inteckning nyheter för vecka aug 28, 2006 — vol. 4, fråga 35

veckovis inteckning nyheter från Rodney Anderson av dallas inteckning företag – ctx inteckning

vecka 28 Augusti 2006

“LUGNA förbliver INTE länge utan en storm” … Och dessa kloka ord går tillbaka till 1576 att fortfarande håller sant i dag. Bond priser och loanrates hem har varit helt platt för de senaste sju handelsdagarna. Näringslivet har inte haft mycket i vägen för ekonomiska nyheter att tugga på sistone, och seasonably lägre volym har lagt till den tröga marknaden aktiviteten. Men detta lugn period kunde bara vara lugnet före stormen, som en actionspäckad ekonomiska kalendern beror på att få lite rörelse omrörning under nästa vecka.

Förra veckan gjorde få lite nyheter från bostadssektorn, i form av nya och befintliga hem försäljningssiffror för juli … och det ser ut på bostadsmarknaden beter precis som Fed-chefen Bernanke förutspådde, med en “ordnad avmattning”. Antalet båda säljs nya och befintliga bostäder kom in något lägre än förväntningarna, och antalet månads inventering eller leverans finns i varje steg också. Men över hela linjen, huspriserna är fortfarande upp under det senaste året … det är goda nyheter. Och här är en intressant punkt – medianen hem priset i USA är nu $ 230.000. Hur jämför det med din egen marknad?

och på tal om stormar, om du någonsin har varit igenom en skilsmässa eller känner någon som har … du vet att det är sällan jämn sailiing under processen att göra tuffa ekonomiska beslut. men det är ett mycket vanligt beslut som omedvetet kan kosta en bunt … Missa inte denna veckas uppfattning bolånemarknaden.

Prognos för veckan

Så vad är prognosen för den kommande veckan som kunde orsaka några stormiga hav för priser bostadslån? En stor tryckvåg av ekonomiska nyheter är på horisonten, inklusive “mötesprotokoll” eller kommentar från förra Fed mötet, Consumer Confidence, 2nd Quarter BNP, Chicago inköpschefsindex (PMI), Institute of Supply Management (ISM), Consumer Sentiment och “big boy” … den månatliga sysselsättningsrapport. Och virvlande runt i mixen är det säsongens första potentiella orkan på väg mot Mexikanska golfen … “Ernesto” är på väg. Om orkanen inte utvecklas, kan det störa tillgången till en redan skakis oljemarknaden. Detta skulle leda till högre oljepriser, och mer inflationstrycket … inte bra för Bond priser eller hem låneräntor.

Men tekniska faktorer kommer nu att ge upp rodret, och ta ett baksätet till de viktiga kommande nyhetshändelser. Eftersom Bond priser och hem låneräntor tenderar att gynnas av svaga ekonomiska nyheter, och vice versa, förvärras på positiva ekonomiska nyheter … detta ger oss några tips om vilket håll vinden skulle blåsa när nyheterna börjar slå. Men eftersom Obligationer kommer ändå att behöva driva igenom tuffa tekniska tak över huvudet för att få en viss förbättring till priser bostadslån – det kommer att ta lite dystra nyheter faktiskt att se betydande förändring till det bättre i pris.

bolånemarknaden view …

Kärlek och äktenskap, kärlek och äktenskap, går ihop som … Tja, du vet låten. Men mer än 50% av äktenskap slutar i skilsmässa, och texterna förändras snabbt från “kärlek och äktenskap” till “underhåll och barnbidrag.” De flesta vet sina underhållsbidrag är avdragsgilla och de flesta vet också underhållsbidrag emot är skattepliktig inkomst. Men några oskyldiga och till synes harmlösa förändringar av hur underhållsbidrag betalas kan utplåna avdraget och gör mottagandet av det skattefria. Och i en redan känslomässig miljö, fler missförstånd och rättsliga tvister är mindre än välkomna.

Enligt IRS, kan underhållsbidrag åberopas som ett avdrag i det betalda året om betalningen sker kontant. Det är den viktigaste punkten – det måste betalas kontant eller med check. Om den används som en del av ett utköp eller handel för personliga saker, möbler eller hem kapital, är avdraget underkändes. Detta kan vara en viktig fråga, i synnerhet där hem kapital buyouts berörs.

Bild en skilsmässa situation där, efter en rättslig strid, bestäms det ena maken är skyldig att betala den andra underhållsbidrag. Och eftersom den rättsliga uppgörelsen tog lite tid att nå, det är tillbaka underhållsbidrag betalas av maken till Make B på $ 20.000. Dessutom är Make A lämnar äktenskapliga hemmet, men har rätt till hälften av det egna kapitalet i hemmet, vilket kommer till $ 20.000 för sin del av hem kapital.

Så … till förmån för att göra det enkelt och inte behöva ta lån eller sälja den äktenskapliga hemmet, är parterna överens om att handla $ 20,000 gentemot maken i hem kapital för $ 20,000 skyldig till Make B för back underhållsbidrag. Även om detta kan tyckas vara ett rättvist och rimligt sätt att lösa problemet, motsvarar det inte IRS krav på underhållsbidrag som skall betalas kontant i för att det ska vara avdragsgilla. Denna fråga är förvånansvärt vanligt, och nyligen IRS Tax Court underkände en ex-makes avdrag för underhållsbidrag (2006-122 Rocke Richard LaBozetta, Petitionären v. Kommissionär av Internal Revenue, respondent) eftersom det var en handel i eget kapital för rygg underhållsbidrag och inte betalas kontant. Hade exmake vetat detta innan uppgörelsen, kan han ha strukturerat uppgörelsen annorlunda för att dra fördel av skatteavdraget.

Igen, kan detta vara ett mycket vanligt misstag för många individer och kan vara ett mycket dyrt misstag när man räknar på ett extra skatteavdrag. Det är viktigt att ta sig tid att träffa med skilsmässa och skatt proffs som kan hjälpa dig att göra de rätta finansiella besluten. Om du behöver eller känner någon som behöver en remiss för en skatt eller skilsmässa professionell, kontakta mig och jag kommer gärna att rekommendera antingen till dig.

Kom ihåg, som en allmän regel, är svagare än förväntade ekonomiska data som bra för priser, medan positiva data orsakar priserna att stiga.