inga nyheter i dag

Idag kan ha tett sig som en av de icke-händelse dagar, då någon spänning och förväntan som fanns innan Bank of Englands penningpolitiska kommitté (MPC) meddelade sin dom räntan försvunnit vid middagstid då tillkännagivandet gjordes att det inte skulle bli någon förändring till basräntan.

På många sätt var det en icke-händelse. För en sak, förändringar i styrräntan under de följande månaderna är mycket sällsynta. Förra gången det hände var när räntan höjdes i maj och juni 2004. De sista successiva nedskärningarna var 2001.

Dessutom tyder mycket på januari att MPC är ovillig att göra back-to-back minskningar även när den är i en omgång av minskningar. Kommittén följde upp det enhälliga beslutet om en minskning i december med en eftertrycklig 8-1 röst att hålla i januari. Alla åtta som sade nej till en nedskärning backas sedan en i februari. På grundval av detta, när protokollen publiceras den 19 februari omröstningen kommer, om mönstret fortsätter, visar en tydlig röst mot en nedskärning samtidigt lämnar en mars trimning öppen.

Det återstår att se, medan under tiden de åtta experter quizzed av Adfero förra veckan som tipsade tag beslut kan vara övertygad om att deras bedömning var sund.

Men utsikterna för brittiska bolåneräntor kommer ner, inklusive buy-to-let bolån, kan vara mer av en berättelse än dagens icke-händelsen. Tidigare idag siffror från Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) visade att situationen för investerare var blandad. På nedsidan, visade undersökningen att en procent fler inspektörer noterade en nedgång i antalet nya instruktioner än såg en ökning, det första köpa-till-låt inteckning minskning sedan Rics började mäta denna sektor under 1998. Men å andra sidan, var antalet hyresrätter upp, med 16 procent fler besiktningsmän rapporterar en ökning av dessa än att rapportera en nedgång. Efterfrågan visade sig vara särskilt hög, som överstiger den av lägenheter, i familjehem marknadssegmentet, en situation som refeleted ett problem med underskott.

Kommentar till siffrorna, uppgav Rics talesman Barry Hall: “Etablerad investerare fortsätter att skörda frukterna av den rådande osäkerheten på bostadsmarknaden och har njutit frukterna av stigande hyror, men nya investerare kämpar för att få den nödvändiga finansieringen för att njuta av denna stark sektor. ”

Med tanke på de positiva nyheterna, som de som har möjlighet att investera njuter, är frågan om räntor och förmågan att få bolån av större betydelse. Naturligtvis är en del av inteckning frågan ner till den typ av produkter som långivare är villig att lämna, ett antal som har minskat efter kreditkrisen slog, men så mycket som fallande räntor kan hjälpa dessa kommer att vara välkomna.

Medan släppa sina månadssiffror huspriserna idag Halifax tippade att det kommer att finnas ytterligare två räntesänkningar i år. Även mars kan ha varit lätt att utesluta, kommer många investerare att titta med intresse att se om ärenden är olika i april.

I dagens värld investeringar i fast egendom är en utmärkt investering alternativ särskilt investeringar i Storbritannien