inga fler billigare bostadslån

Dålig inflation dom av Bank of England har drivit räntorna till skyhöga nivåer för andra dagen i rad, undertrycka alla förhoppningar om hotande skär i nya bolåneräntor.

Tremånaders sterling Libor, den referensränta som används för att prissätta många lån, stigit med 0,04 procentenheter till 5,84%, vilket ökar till 0,08% på bara två dagar och utplåna det mesta av förbättringen av de tre föregående veckorna.

Moneyfacts säga den genomsnittliga räntan för ett tvåårigt lån nådde 6,64% torsdag, den högsta siffran sedan 2000.

Tvååriga swapräntorna, ett viktigt riktmärke för fast ränta inteckningar, har hoppade från 5,27% cent till 5,63% inom loppet av en vecka. Men, säger Moneyfacts att det fortfarande finns hopp och att trots vad som händer på marknaden, skulle de fast ränta inteckningar stiga igen.

Darren Cook, av Moneyfacts, sade: “Vi får se lite av en fördröjning och sedan fast ränta boräntorna kommer att gå upp igen.”

Husköpare och låntagare som vill remortgage redan hade varnat för att spänna sig för de värsta inteckning villkor på grund av skiftet i förväntningarna om basräntan under nästa år.

På onsdagen meddelade regeringen planer på att köpa nybyggda fastigheter från bostäder utvecklare vars försäljning rasar.

Senaste rapporterna tyder på att Storbritanniens största bankerna nu förbereder sig för att byta så mycket som £ 90000000000 av mortgage-backed tillgångar för statsskuldväxlar med banken.

Före onsdagen hade Libor fallit nästan dagligen under tre veckor med valutahandlare prissätts i ytterligare nedskärningar i basränta i år och tog hjärta från bankens 50000000000 £ likviditetstillskott som nu sannolikt att stiga med så mycket som £ 40 Mrd.

Libor inflationsrapport som avslutades den tre veckor hösten, prognos att inflationen skulle stiga betydligt mer än tidigare väntat, dispergeringsmedel förhoppningar om eventuella hotande nedskärningar basräntan.

David Hollingworth, London & Country, inteckning mäklare, sade: “Den bolånemarknaden effektivt har gått tillbaka i tiden med en månad på en dag. Den Libor flytten är nedslående eftersom det hade varit på väg ner. För denna trend att vända redan är inte ett gott tecken. Detta kommer inte att hjälpa långivarnas finansieringsfrågor, så vi kunde se priserna börjar vända uppåt igen. ”

April 10 markerade den sista basen räntesänkning med en kvarts punkt och sedan dess, register visar att 53% av långivarna har misslyckats med att föra vidare alla fördelar för låntagarna standard rörlig ränta.

Enligt Moneyfacts, har långivarna misslyckades också med att sänka lånekostnaderna.

Nationwide Building Society ledde andra banker börjar tums nya utlåningsräntor nedåt genom att sänka räntan på ett tvåårigt fix från 6,1% till 5,95%. Det också utfärdat en varning torsdagen att en gång finansiering för denna uppdelning av inteckning pengarna tog slut, skulle den se räntan igen i spåren av förändringar i Libor.

På torsdagen Abbey minskade räntorna på sina tracker inteckningar och vissa fast ränta erbjudanden från en token 0,05% i förväntan, sade långivaren, av Libor faller, men det vägrade att utesluta vända snitten om Libor inte sjönk.

Tidigare prognos från ekonomer har förändrats väsentligt i ljuset av Libor inflationsrapport. Royal Bank of Scotland, som

Ekonomer har ändrat prognoserna för basränta kraftigt i kölvattnet av inflationsrapporten. Royal Bank of Scotland, som tidigare förutspått en kvarts punkt snitt till 4,75% i slutet av året, sade den nu förväntade basränta bo på 5% till 2009.

Dock var Capital Economics, en båge duva, optimistisk att basräntan skulle falla endast till 4,5% i slutet av året, i stället för 4 procent hade tidigare prognostiserats.