i en fix

20/04/2006

Med höga förväntningar om att Bank of England är redo att höja räntan, många långivare börjar dra tillbaka sina fast ränta inteckning paket i förväntan, med kritiker som säger att långivarna ger husägare med stora bolån mindre chans att skydda sig själva.

Denna vecka den brittiska inflationen steg till 3,1%, högre än väntat, och med högre räntor förväntas, kommer bolåneinstitut att passera denna kostnad vidare till låntagarna Det har varit ett bra val av produkter under 5%, men cirka tolv långivare har återkallats hela deras sortiment och ersätts med dyrare erbjudanden. The Alliance och Leicester sortiment har stigit med i genomsnitt 0,3% och fler långivare förväntas följa.

Omkring 60% av husägaren har fast ränta erbjudanden, som alltid har varit det mest populära sättet att hantera och betala ränta på sina fastigheter som den skyddar låntagarna mot förändringar i graden av upplåningen. Långivare säger sig ha agerat eftersom kunderna har rusat att köpa fast ränta erbjudanden och dränerade de tillgängliga medlen för bolån, men kritiker hävdar att långivarna bara är oroliga för sina vinstmarginaler och tror långivare hade gott om pengar kvar att låna ut, men nu kan uttrycka det tillbaka på marknaden med en högre hastighet och gör en enkel vinst. Inte bara det men kritiker hävdar också att långivarna ökar sina avgifter, den genomsnittliga kunden betalar £ 900 i inträde och utträde avgifter, jämfört med £ 300 för tio år sedan.

Många fruktar att räntan kunde topp 6% i slutet av året med bevakare råda konsumenter, särskilt de på en stram budget, att agera nu och hitta en bra fast ränta inteckning innan de alla försvinner.

Gordon Brown har länge kämpat med fast ränta inteckningar som han tror de ger stabilitet till bostadsmarknaden och skulle vilja se långivare som erbjuder fast del under längre perioder, liksom 10-25 år, så att husägaren vet vad de sannolikt kommer att vara betala.