hypotekslåneräntan saktar

Den ränteuppgång i kombination med stigande huspriser och den minskning av den genomsnittliga konsumentens disponibla inkomst är “allt klämma nya köpare från marknaden och gör det svårare för befintliga villaägare att handla upp,” säger Howard Archer, Global Insight Chief Storbritannien och Global Economist.

Detta, i sin tur, har haft en uttalad effekt på bostadslån, den fortsatta uppgången i inflationen avskräcka husägare från att låna.

Befintliga inteckningar återbetalningar har stigit, med många husägare kämpar för att möta återbetalningar, vilket leder till en ökning på 30% i det årliga antal individuella frivilliga överenskommelser.

Ett stort antal husägare har vänt sig till kreditkort för att hantera sina finanser genom svåra omständigheter, bara för att finna sig fångade i en cirkel av skuld som hotar att underminera sina kreditbetyg och begränsa framtida ansökningar om ytterligare lån eller genom lån.

Vissa husägare har dock hittat ett sätt att bryta denna cirkel av skuld. Framväxten av inteckning mäklare som är specialiserade på remortgages för dem med dåliga eller negativa kreditvärdighet har erbjudit en lösning på potentiell insolvens.

Att sätta det egna kapitalet i sina hem till god användning, de utnyttjar också den genomsnittliga årliga tillväxt på 10% när det gäller fastighetspriserna. Detta ger dem mer användbara medel än vad de tidigare trott.

Med dessa medel, konsumenterna har möjlighet att betala av skulder och positivt påverka eller “reparation” sina dåliga kreditbetyg. De räntor de kommer överens med sin inteckning eller långivare remortgage kommer också har utformats för att spegla deras förhållanden och möjliggöra bättre framtida ekonomisk förvaltning.

Vissa av dessa långivare som erbjuder vad som kallas en “betalning semester”, vilket gör att villaägare med remortgages chansen att lösa eventuella omedelbara skulder snabbt och sedan koncentrera sig på att använda sina nya frigjorda medel för att fortsätta att reparera skadade kredit poäng och upprätthålla solvensen.