huspriserna sjunka 5%

En ny opinionsundersökning visar att brittiska bostadspriserna kommer att falla 5% i år och marknadsbedömare tror att det kan bli värre på grund av den skyhöga konsumentinflation vilket begränsar utrymmet för räntesänkningar.

Den enkät utförd av Reuters visar att det årligen varierat från 10% minskning till en 2,9% ökning med en median prognos om en 5,0% nedgång i brittiska bostadsmarknaden.

Enligt undersökningen av 30 analytiker som dras från banker, värdepappersföretag och forskningsinstitut, nästan en tredjedel av respondenterna förutspådde en 10% minskning i enkäten, som togs 08-14 maj. Medianen kan jämföras med den i en 0,8% i en Reuters enkät i mars belyser de försämrade utsikterna.

På tisdag, en glida upp av bostäder minister Caroline Flint, höjde spöke av en fastighet krasch i hennes informationsblad för morgonen konselj på 10 Downing Street som fångades på kamera och läsa av reportrar.

Under genomgången, ministern, beskrev en minskning med 5% till 10% i huspriser i bästa fall, och tillade: “. Vi kan inte veta hur illa det kommer att bli”

Avslöjandet undergräver regeringens försök att behålla allmänhetens förtroende i ansiktet av en massa dåliga nyheter om bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden, en princip källa till konsumenternas välstånd och som har tredubblats i värde under det senaste decenniet, har sakta snabbt i ansiktet av en global kreditkris och trots sänkta styrräntor.

“Grunderna är så svag att det skulle kräva en längre period av nedskärningar grundräntan med re-stoke husprisinflation,” sade Andrew Goodwin på Experian.

I Poll, analytiker prognosen ännu mer dysterhet som månatliga inteckning godkännanden kommer att sjunka till 63.000 i sex månader, innan den återhämtar sig till 73.000 i 12 månader. Detta kan jämföras med en rekordlåg nivå på 64.000 godkännanden i mars och en 2007 i genomsnitt cirka 104.000.

Men det är inte allt jämmer och elände på fastighetsmarknaden. Förra veckan en trä bok hydda i Suffolk värderades till upp till 80.000 pounds medan housebuilders har tagit fördel av fallande markpriser och knäppa upp tomter som tidigare var för dyra.

Marknadsanalytiker säger också att godkännanden, avtalade men ännu inte gjort, är en bra tidig indikator på där huspriserna är på väg.

Regeringen har hela tiden hävdat att efterfrågan på bostäder var fortsatt stark och att den nuvarande predikament bär föga likhet med den förra kraschen. Men på tisdag, Home Builders Federation [HBF] efterlyste drastiska åtgärder för att undvika ett hus kollaps. De varnade för att “förhållandena är sämre än någon gång sedan 1989 till 1992”.

HBF sade också att de var oroliga för att jobben redan splittras i 300.000-stark bostadsbyggande arbetsstyrka med mer plötsliga nedskärningar var “bara veckor bort”. Det krävde åtgärder, inklusive en tillfällig avskaffa stämpelskatten för att hjälpa köpare.

Rådets hypotekslångivare [CML] också sade på tisdagen att utlåning siffror hade kollapsat till sin lägsta nivå på 30 år, eftersom bankerna inte längre är snabba att erbjuda bolån på samma villkor som erbjuds i fjol.
Trots en nedgång i styrräntor, är många långivare åtstramning fortfarande kreditvillkor för nya låntagare. Miljontals husägare är inställda på att drabbas av högre bolåneräntor när billigare fast ränta erbjudanden från två år sedan löper ut i år.

Storbritanniens största bolåneinstitut, HBOS och Alliance & Leicester är bland bankerna efterfrågar större insättningar och höja kriterierna för att få krediter som de försöker undvika riskfyllda utlåning. “Bankerna kommer sannolikt att förbli betydligt mer försiktiga i sina bolån, som de borde vara,” säger Howard Archer på Global Insight.

Bank of England sänkte räntan med 25 punkter till 5,0% i april efter att ha gjort en liknande snitt i februari. Dessa följde en 25 poäng snitt i december, den första sänkningen på två år.

Men analytiker vacklar på sina krav på ytterligare en sänkning i juni som konsumentprisinflationen har stigit till 3,0%. Brittiska priserna har inte sjunkit alls lika snabbt som i USA där de har rasat 325 punkter sedan september i ett försök att undvika en recession i världens största ekonomi.

Bostad webbplats Rightmove sade i veckan att över en miljon fastigheter som är till salu i Storbritannien, 15% mer än ett år sedan, men det genomsnittliga försäljningspriset tiden hade gått från 71 dagar till 85 dagar.