huspriserna fortsätter att falla

Krisen på bostadsmarknaden fördjupats idag efter bolåneinstitutet Halifax rapporterade en dramatisk nedgång i priser och Bellway blev det senaste byggaren att utfärda en vinst varning.

Halifax sade det genomsnittliga priset för ett hus i Storbritannien sjönk 2,4% i maj ensam till £ 184.111. Nedgången kvar priserna £ 12.525 lägre än under samma månad förra året – en årlig minskning på 6,4% och den största nedgången sedan februari 1993.

Bellway varnade “det har varit några tecken på det normala våren säljande surge” i ännu en bister varning till staden från bostadsbyggandet sektorn.

Varningen kom som Bank of England möttes för att sätta räntan för juni. Det såg ut att lämna styrräntan oförändrad på 5% trots avmattningen på bostadsmarknaden och ekonomin i stort. Banken, som leds av guvernör Mervyn King, är oroad över hotet om stigande inflation, som är på väg mot 4%.

Halifax chefsekonom Martin Ellis sade: “Nedgången i priserna orsakas av de svårigheter som uppstår för potentiella bostadsköp av den snabba ökningen av huspriserna under de senaste åren, en klämma på köpkraft och minskad tillgång på krediter. Dessa faktorer har bromsat efterfrågan på bostäder. ”

Bellway sade: “Den begränsade inteckning tillförsel, kombinerat med en påfrestande för konsumenternas förtroende, leder till ytterligare marknad svaghet.”

Bokningar har rasat med 31% sedan februari och Bellway nu räknar med att sälja 10% -15% färre bostäder i år än 7638 sålde förra gången. Företaget hade tidigare prognostiserad försäljning falla mellan 5% och 10%.

Varningen var den senaste i en serie leds av Persimmon, har Storbritanniens största husbyggare, och aktier i sektorn föll sedan början av förra året. UBS och JP Morgan denna vecka varnade nedgången skulle fortsätta för någon gång och föreslog att många housebuilders nu var funderar nyemissioner att samla in pengar.

Bellway aktier har kraschat från 1675p i april förra året till en femårig låg på 594p kväll. De föll ytterligare 9 ½ p till 584 ½ p i tidig handel idag. Dock förväntar Yolande Barnes, chef för forskning vid Savills fastighetsförmedling fastighetspriserna att falla 8% i år och drygt 2% under 2009.

Jonathan Loynes, chief UK ekonom hos analyshus Capital Economics hävdar att många människor tror att det värsta av marknadsutsikterna.

Han säger: “Vi är en fjärdedel av vägen dit redan men förhållandet mellan huspriser till inkomsterna är fortfarande högre nu än tidigare. För att kvoten för att komma tillbaka till sitt långsiktiga genomsnitt du skulle vara ute efter 40% och du antar att det inte överskridande på nedsidan. ”

Men efter ett decennium av blomstrande priser har bostadsbubbla har splittrats genom en förändring i sentimentet samt ekonomi. Många bedömare har varnat för att priserna kommer att fortsätta att falla även om de argumenterar om hur långt.

Experter tror också att eftersom färre människor skulle vara villiga att köpa fastighet på den aktuella marknaden, förväntas omsättningen bli väsentligt ned kanske 40%. Loynes tillsattes. “Om det inte spelar någon roll om du köper nu eller under sex månader, skulle jag säga vänta.” Men han och Barnes skiljer över om att skylla den svaga efterfrågan eller det begränsade utbudet av fonder.

Savills s Barnes säger: “. Vi ser inte detta som ett överkomliga kris” År 1989, när priserna sist började falla, lämnade höga räntekostnader ägare utan extra disponibel inkomst att betala mer, säger hon. “Det är mycket mer som 1974: det handlar om ett tillbakadragande av krediter och hypotekslån ransonering. Det påverkar omsättning och medel erbjudanden inte kan göras. ”

Loynes medger kreditkrisen slår bolåneinstitut men frågar: “Spelar det någon roll att utbudet att begränsas? Det finns ingen efterfrågan ändå. Men om efterfrågan vände snabbt, skulle de begränsningar på utbudssidan bita. “