huspriserna – boom eller byst

Fastighets bommar är en riktig vitamininjektion för dem som redan närmar sig toppen av huset stege. De har sett sina fastighetspriserna stiger högre än de skulle ha vågat hoppas. Kostnaden för upplåning har varit låg och värderingar hus härligt hög. Livet är inte så bra för första gången köpare, desperat att göra en start på deras hem-ägande karriär, eller för dem som behöver byta upp till ett större hem.

Det beror på vad du läser, eller vem du tror, ??om på vilket sätt du tror att fastighetsmarknaden kan gå i framtiden. Tittar på bostäder historia de senaste åren kan göra människor desperata att komma in på lagen och ungdomar kanske tycker att det är nu eller aldrig. De kan mycket väl vara rätt …….. eller inte!

En av de viktigaste sporrar till den fantastiska tillväxten på fastighetsmarknaden är välvilja hypoteksinstitut. Genom att koppla sina låneregler och uppmuntra människor att “gå för det” de har underblåst stiger. Historiskt sett var en köpare begränsad till en inteckning på tre och en halv gånger sin inkomst, eller i fråga om ett par, två och en halv gånger sin gemensamma inkomster. Nu har vi ett nytt påskyndat inteckning där så länge du kan lägga ner en 25% deposition, och inte en första gången köpare, kan du ha ett snabbt beslut utan att ge faktiska bevis för resultatet.

Detta liknar självcertifieringen bolån, som är utformade för egenföretagare, men den här gången är det på en vanlig inteckning basis. Företaget som erbjuder denna innovativa produkt är Alliance och Leicester. De säger att de fortfarande kredit värdering sina kunder och begränsa lånet till 75% av värdet på fastigheten och att genom att snabbt spåra inteckning, kunder få nytta av ett mycket tidigt beslut, så att de kan clinch affären.

Med fastighetsmäklare rapporterar snabba anbud på fastigheter, ofta med mer än en spekulant, som kan gå vidare till förseglade anbud, ger möjligheten att ha ett nästan omedelbart beslut om sin inteckning köpare på bästa möjliga chans att avsluta en lyckad affär. Köpare är racing att valutaterminer och försegla affären. Efterfrågan har rapporterats vara så stor i vissa områden som gazumping är återkommer, något som vanligt på 80-talet fastighetsbubblan.

Omvänt finns det de som befarar att denna bubbla kan plana ut, snarare än att brista, och förväntar sig en avmattning av ökningstakten i huspriserna. Vissa ekonomer har gett denna varning med monotona regelbundenhet och har överraskats av den fortsatta styrkan i marknaden.

En annan aspekt av fastighetsmarknaden är buy-to-let sektorn. Banker och hypoteksinstitut är avkopplande sina regler avseende hyresintäkter täcker. Där de används för att räkna du behövde en månatlig 125% eller mer av räntekostnader för att täcka oväntade utgifter eller perioder där huset står tomt, kommer de att acceptera nu 100%. Allt gott och väl när saker går rätt, men det tar bara en ökning ränta eller två för att kasta alla siffror ut och 25% “buffert” var ett användbart verktyg.

Du kan bara använda ditt eget omdöme, men vi känner att en viss grad av försiktighet kan vara klokt. När du ansöker om en inteckning, att vara helt ärlig med dina svar om dina inkomster och utgifter. Ta inte mer än du kan hantera och försöka bygga in någon säkerhetsmarginal.

För hjälp och råd, kommer en Internet inteckning mäklare vara medveten om alla de bästa och senaste erbjudanden. Det är en snabbt föränderlig marknad, men de kommer trål genom labyrinten av bolån och komma med några bra erbjudanden, skräddarsydda för att passa dina individuella behov.