husägare tar ut inteckningar – att öka sin köpkraft

Fastigheter har varit en enastående investering i de flesta delar av Kanada under de senaste åren. Hem värderingar fortsätter att stiga och har brutit igenom toppen av sin 1989 “bubbla” i många delar av landet. Det är goda nyheter för Kanadas 7,5 miljoner villaägare, som njuter en genomsnittlig ökning på $ 43,000 i fastigheter rikedom eftersom den uppåtgående trenden tog tag under 1998.

Den heta bostadsmarknaden får näring av boräntorna som är de lägsta de har varit i nästan 50 år. Första gången hem köpare att hitta priserna attraktiva, och bostadsköpare är kö för att köpa sin första bostad eller att uppgradera till sin drömbostad. Bostäder statistiken har varit att fånga rubriker i månader och bommen är märkbar på ekonomiska indikatorer.

Men nyheterna är inte bara om att stigande värderingar eller kanadensare flyttar till sina nya hem. Tyst i bakgrunden, det finns en signifikant trend till refinansiering. Kanadensare som har byggt upp det egna kapitalet i sina hem under de senaste åren lånar mot att eget kapital i rekordstort antal. Enligt en rapport från en stor bank, sedan 2001, har kanadensiska hushåll tagit ut cirka 20 miljarder dollar i kontanter från sina hem genom inteckning refinansiering och bostadslån eget kapital.

Vi kan tacka Ontario inteckning industrin för överraskande återhämtningsförmåga nordamerikanska ekonomin. Under de senaste två åren, har den nordamerikanska ekonomin uthärdat många ekonomiska nedfallet men konsumenternas förtroende är fortfarande relativt stark – åtminstone delvis eftersom husägare har sett några av sina förluster kompenseras av en ökning i deras fastigheter rikedom. Vi finner att vi sitter på (och sover i) det bästa resultaten investering vi äger. Och även om de inte har några planer på att sälja, har husägare funnit att avkastningen på deras investering är fortfarande lika bra som kontanter i banken.

Att kontanter har varit en viktig ekonomisk stimulans både här och i USA, där trenden är ännu mer uttalad. Som kanadensare se bortom synen på ett hem som primärt skydd, bolån blir en värdefull resurs – och husägare inte nödvändigtvis vänta på förnyelse dags att ta ut en del av sina vinster.

Så där går pengarna? Det egna kapitalet dras ut ofta används för att betala ner andra dyrare lån. Kreditkort räntorna är chockerande hög och – som en nation – våra kreditkort och andra konsumenternas skulder fortsätter att växa. Och mycket av pengarna används för ökande utgifter. Det har aldrig funnits en bättre tid att låna mot hem kapital för att bygga upp köket av dina drömmar, lägga till en ny flygel, påbörja landskapsarkitektur projekt du har velat i flera år, njuta av semester du alltid har drömt om, eller hjälpa till med den höga kostnaden för eftergymnasial utbildning. Men som alltid, låt aldrig din entusiasm för möjligheten att tillbringa komma i vägen för sunt förnuft om skuldhantering.