husägare ansikte fast misär ränta inteckning

Den nuvarande bolånemarknaden är svår för köpare, med stigande räntor som orsakar betydande bestörtning bland husägare. Men för dem på fast ränta inteckningar, kunde de närmaste månaderna vara särskilt smärtsam, eftersom erbjudanden kommit till ett abrupt slut och avbetalning skjuta upp. I vissa fall är månatliga inteckning räkningar förväntas hoppa så mycket som 40%.

Sommaren 2005 tog tiotusentals människor ut en två-årig fast ränta inteckning, göra det bästa av räntorna så låga som 4,25%. Sedan dess har dock Bank of England höjde räntan fyra gånger till en obekväm 5,5%, och vissa ekonomer förutspår en ytterligare ökning i juli, med en möjlig 6% ränta före utgången av 2007.

investmentbanken Credit Suisse har uppskattat att en av fem brittiska husägare bytte bolån till fast ränta inteckningar i augusti 2005. Om du är en av de låntagare, kan du nu står inför en chock eftersom det tvååriga arrangemanget avslutas, och du flyttar på din långivare är långt brantare standard rörlig ränta (SVR) – vanligen cirka två procent över bankräntan. Vissa är till och med förutspår att betalningar kan öka med en tredjedel eller ännu mer för dem som tog ut ränta endast inteckningar – med amorteringar på en £ 400.000 intresse bara inteckning ökar från ca £ 1400 per månad till ca £ 2,000, en häpnadsväckande ökning med 43 per cent.

Även om du har registrerat dig till en bra fast ränta inteckning som nu gör det möjligt att leta efter nya erbjudanden, kan du kämpar för att åter finansiera köpet av ditt hem med något mindre än 6%. Dessutom har banker och hypoteksinstitut höjt sina uppläggningsavgifter till £ 1000 eller mer, en rejäl ökning jämfört med de avgifter som tas ut i juni 2005, då den bästa fast ränta som ett arrangemang kostnaden för bara £ 389.

Sådana berättelser om jämmer och elände, dock inte alltför avskräcka slug husägare. Långivare kan erbjuda bra fast ränta erbjudanden i hopp om att du kommer att glömma att flytta din inteckning i slutet av visstidsanställning. Du kommer då att finna dig själv betala eventuellt straffa räntorna på sina SVRs. Den självklara råd är att hålla ett vakande öga på din inteckning arrangemang och leta efter det bästa erbjudandet.

Dessutom bör du vara försiktig med fast ränta erbjudanden som låser in dig, ta ut en avgift om du vill flytta affären inom en viss tidsram. Till exempel kan en två-års fast ränta affär har en “krage” som stoppar dig från att byta erbjudanden för ytterligare tre år eller mer. Med räntehöjningar under de senaste 10 månaderna, kanske många husägare på sådana inlåsta erbjudanden nu finna sig tvungna att möta hårt betalningar. För att undvika sådana fallgropar, undvika fast ränta inteckningar med utökade inlösen påföljder. Du kommer då att behålla din frihet att shoppa runt efter de bästa erbjudandena när fast ränta kommer till ett slut.

Också vara försiktig med att bara titta på räntorna. Vissa långivare kommer att kompensera låga priser med högre uppläggningsavgifter. Eller långivare kan erbjuda betydligt lägre boräntor till kunder som också köper byggnader och hemförsäkring från dem. Om dessa försäkringspremier är höga, kompenseras de den låga – långivaren gör en vinst, men du kan ha omedvetet missat en bra boränta.

“Många befintliga låntagare nu inför stora betalningar ökar när deras gynnsamma fast ränta erbjudanden för gammal kommer till ett slut,” säger Sophie Neary, produktchef på beat som citationstecken. “På denna marknad har det aldrig varit viktigare att shoppa runt bolåneinstitut och planera noggrant.” Vispa det citatet utsträckning har undersökt marknaden, hitta den bästa inteckning produkter och långivare för individuella omständigheter. Använda en tjänst som denna kan hjälpa dig att bättre hantera aktuella osäkerheter, se till att du får ut det bästa av din ekonomi nu och långt in i framtiden.