hur mycket ska du låna

Det är ingen tvekan om att vi lånar mer och det finns också mycket tvivel om att kredit är en av de stora bekvämligheter i det moderna livet. Som sagt, som Guldlock du vill låna det belopp som är precis rätt – och inget mer.

Så vad är rätt nivå av skuld?

Lånet kvalifikationer som används av bolåneinstitut är en viktig riktlinje. Du kan oftast få den gamla standby – fast ränta, 30 år inteckning – om inte mer än 28 procent av din brutto månadsinkomst går för inteckning amortering och ränta, fastighetsskatt och fastighetsförsäkring (PITI). Dessutom, kan så mycket som 36 procent av din brutto månadsinkomst går till regelbundna månatliga kostnader – PITI plus bil betalningar, kreditkort skuld, skola kostnader osv Dessutom, eftersom de har mer liberala kvalifikationsstandarder, kan du låna ofta mer med andra låneprogram såsom FHA, VA och justerbar ränta finansiering.

Men oavsett vilken typ av inteckning finansiering du anser bör den verkliga frågan är inte hur mycket du kan låna, utan snarare hur mycket kan du låna bekvämt. Med andra ord, finansiella sanity räknas.

Tyvärr uttrycket “finansiella sanity” är ett uttryck utan en definition. Ekonomin som arbetar för Webbers klarspråk kanske inte fungerar för den Johnsons. Vi har alla olika inkomster samt olika intressen, kostnader och preferenser. Mot denna bakgrund kan man fråga sig: Vad gör ekonomiskt förnuft för mig?

Svaret ser ut så här: Om du lever från lönecheck till lönecheck, om månatliga kostnaderna är en börda, om besparingarna är små eller obefintliga, om du inte har sjukförsäkring då är det dags att tänka om skuldbördor.

Den rikaste personen jag någonsin träffat, någon som började med ingenting och skapade arbetstillfällen för mer än 50.000 personer, erbjuds en gång detta råd: “Nyckeln till ekonomisk framgång är att spara, och ingenting är svårare än att spara den första $ 10.000 Efter det är det lätt. . ”

Med andra ord, det är fullt möjligt att ha en betydande lön och att misslyckas den finansiella sanity testet. De väntrum i varje konkurs domstol är fyllda med människor som en gång hade stora inkomster och större skulder. En dag numren fungerade inte och bort gick trofé hus och stora bilar.

Så hur ska jag börja med besparingar processen?

Det första steget, bokstavligt talat, är att öppna ett sparkonto. Den mycket trevliga människor som ger kontroll konton och kreditkort kommer också gärna att hålla dina besparingar.

Det andra steget är att gå efter varje nickel och dime du kan hitta.

Nationalekonomin av besparingarna liknar gravitation: Little Pieces förs samman på ett ställe ge stora resultat. Här är ett exempel: Tänk dig att du brukar spendera $ 2,50 per dag på lite saker – kaffe, godis eller vad som helst. Istället ställer du undan pengar på ett konto som betalar 6 procent ränta. Resultatet? Efter 30 år finns det nästan $ 77.000 i ditt konto.

Det finns ett antal strategier för att spara pengar, men låt mig föreslå ett praktiskt förhållningssätt. Titta på dina skulder. Välj den med lägst balans, säger en liten kreditkort som kräver månatliga betalningar på $ 25. Spara och betala bort det. Sedan identifiera nästa återstående skulden med den minsta balansen. Du har nu $ 25 per månad extra som kan tillämpas på det andra kravet. Spara och betala av andra skulder. Kanske med det andra kravet kan du spara $ 50 per månad. Efter den andra skulden är återbetald, har du en extra $ 75 per månad för att attackera den tredje skulden.

Under denna process finns det andra åtgärder att vidta. Ta med lunch till jobbet. Har en bil (hårt i vissa områden, men inte omöjligt). Samla ändras i slutet av dagen och deposition rullar av mynt varje månad eller så. Äta ut – men inte ofta. Håll dig borta från kreditkort. Undvik förseningsavgifter och upprätthålla god kredit genom att betala räkningar till fullo och i tid.

Eftersom denna process fortsätter kommer du att märka flera intressanta resultat.

Först blir upplåningen för fastigheter lätt som skulderna minskar och värderingar kvalifikationer stiger.

Andra, bättre kredit resulterar i reducerade räntesatser som kan spara stora pengar. Spara en halv procent som ett resultat av god kredit på en $ 300.000 inteckning och du kommer att sänka kostnaderna under det första året av lånet med nästan $ 1.500.

Tredje, det finns ingen skatt på “besparingar.”

Om du har $ 1000 i kreditkort skuld och kostar auto varje månad, är att pengar tillgängliga förrän efter skatter betalas. För att få det $ 1.000 i kontanter du kan behöva tjäna $ 1300 eller $ 1.400 beroende på din skatteklass och plats. Om du betalar dina räkningar och behöver inte betala det $ 1.000 per månad, väcker Uncle Sam inte din skatt och du får motsvarande en enorm höjning.

När du talar med långivare om din förmåga att låna, anser att med god kredit du sannolikt kan låna så mycket som du behöver om inte mer. Men också överväga att som en fråga om ekonomiskt förnuft du har en personlig skyldighet att spara. Om du kan köpa ett hem, betala allmänna omkostnader och ändå spara 5 eller 10 procent av din brutto månadsinkomst, oddsen är överväldigande att upplåning inte blir en orimlig börda nu eller i framtiden.