hur man väljer mellan olika typer av inteckningar

Med så många olika typer av inteckning finns, är det svårt att avgöra den rätta för dig. Innan du börjar titta på tillgängliga bolån, men det är viktigt att först utvärdera din ekonomi, som din ekonomiska situation är en viktig faktor som avgör vilken typ av lån du behöver, och hur mycket du har råd att låna.

Steg ett: att utvärdera din ekonomi

Innan du ens tänka på vilken typ av inteckning du bör få, är det viktigt att utvärdera din ekonomiska situation. Kontrollera din kreditvärdighet och FICO poäng, utvärdera din inkomst och skuldnivån, räkna ut storleken på handpenningen du har råd, och avgöra hur mycket lån du har råd och vad din kreditvärdighet kommer att ge dig tillgång till.

När det kommer till din kreditvärdighet, vet att mellan 620 och 699, kommer du förmodligen betala en högre ränta än om din kreditvärdighet är över 700, på grund av en något högre upplevd risk hos långivare. Om din kreditvärdighet är under 620, kan du finna att det är bättre att vänta och förbättra din kreditvärdighet snarare än att tvingas in i en sub-prime lån med hög ränta.

steg två: att välja den bästa inteckning

När du har slutfört en bedömning av din ekonomiska situation, är du redo att börja tänka på vilken typ av inteckning du vill. Den inteckning som passar dig bäst beror på en lång rad faktorer, av vilka inte alla är relaterade till hur mycket pengar du har för en inteckning. Tänk inte bara om hur mycket lån du har råd, men också din kreditvärdighet, hur länge du planerar att stanna i hemmet, och om du tror att dina planer eller finansiella situation kommer att förändras i framtiden.

Så vad är dina huvudsakliga inteckning alternativ?

Fast ränta inteckning

Normalt en 10, 15 eller 30-årigt lån, betalar du samma ränta under lånets löptid.

Bra för: Om du gillar säkerheten för att betala samma belopp varje månad och du planerar att äga hemmet långsiktigt, detta är definitivt det bästa alternativet. Det finns några varianter på detta tema, inklusive jumbo inteckningar, som är större än vanliga lån med en något högre ränta.

Justerbar ränta inteckning

Dessa bolån med justerbara räntor, som finns i flera olika varianter. När du först få en justerbar sats inteckning räntan är lägre än att du skulle få med en fast ränta inteckning. Men med jämna mellanrum, kan räntan öka eller minska beroende på aktuella marknadsräntor. Detta innebär att din månatliga återbetalningar inte är fasta, så dessa typer av bolån är mer riskfyllt i förhållande till fast ränta inteckningar.

Bra för: Om du vill ha en inteckning med en initial låg och du är beredd att ta en risk på senare skattesatser (eller du bara planerar att äga hem för ett par år), kan detta vara en bra utsikter.

Ränta endast inteckning

Standarden typ av inteckning skrivs, vilket innebär att dina månatliga återbetalningar inkluderar både amortering och ränta. Ett intresse som bara inteckning är precis vad namnet antyder – din månatliga avbetalningar behöver inte inkludera huvudmannen (men du kan betala av kapitalbelopp som helst). Detta innebär att du inte håller på att bygga upp eget kapital i ditt hem medan du bara betalar ränta, men det finns inga förskottsbetalning påföljder.

Bra för: Denna typ av lån kan fungera bra om din inkomst är på en jämn nivå totalt sett, men är föremål för toppar och dalar, eftersom du kan betala extra huvudmannen när du har råd att göra det, och betala ränta endast när din inkomst är på en lägre nivå.

Ballong inteckning

Denna typ av inteckning har en fast ränta och stabila återbetalningar under lånets löptid, med lägre återbetalningar i jämförelse med en fast ränta inteckning. Men lånevillkoren är i huvudsak kort, med tre, fem och sju år är de vanligaste alternativen. Vid slutet av denna tidsperiod, är hela återstoden av lånet betalas. Den slutliga betalningen är vanligtvis mycket stora, så en ballong inteckning är en som inte bör ta lätt på.

Bra för: Denna typ av inteckning kan vara ett bra alternativ om du planerar att stanna i hemmet lång sikt, vill få din inteckning betalas ut snabbt, eller om du vet råd ballongen betalning. Alternativt kan en ballong inteckning vara användbart om du vet att du ska flytta eller refinansiering innan ballongen förfallodagen.

30-grund-i-7

Under de första sju åren av inteckning du har en fast ränta som är generellt lägre än för en vanlig fast ränta inteckning. I det åttonde året av inteckning, ändrar räntan för att vara i linje med vad den nuvarande takten är vid denna tidpunkt. För de återstående 22 åren av inteckning, förblir den räntesats på den nivån. Ett annat alternativ är en 30-grund-i-5 inteckning, där räntan ändras i det sjätte året.

Bra för: Dessa inteckningar kan vara ett bra alternativ om du planerar att bo i huset under mer än fem eller tio år och du är villig att riskera möjligheten att din månatliga betalningar kan förändras avsevärt när den andra räntan beror.