hur man väljer de bästa typerna av bolån

Om du funderar på att köpa ett nytt hem, det finns många typer av bolån som du kan vara intresserad av som kan tjäna detta syfte. Att köpa en fastighet är en allvarlig fråga och det är viktigt att lära sig vilken som passar dina behov bäst.

fast ränta inteckning

Detta är en av de mest populära typer av bolån som omkring 70 procent av bostadsköpare väljer detta alternativ. Som namnet antyder, är räntan på denna typ av lån till fast ränta vid startdatum och gäller för liv eller tenor av hypotekslån. Den uppenbara fördelen med att ha en fast ränta ger bostadsköpare att hantera sina kostnader bättre eftersom den månatliga återbetalningen av kapital och ränta är konstant under hela lånet.

justerbar sats inteckning (ARM)

Detta är en annan populär typ av lån med den räntesats till ett index. Detta index är inte fast, och det varierar med marknadsräntorna. När marknaden stiger återbetalning av lån stiger därefter. Likaså när det minskar, får du också nytta av att betala din betalning till en lägre ränta. För att undvika alltför stora fluktuationer om och när den finansiella marknaden fungerar oförutsägbart, kommer ett tak att läggas på sådana bostadslån för att begränsa dessa onormala ränta variationer.

I en förlängning av ARM lån finns det en annan typ av lån kallas flexibla betalningsmetoder armar. Det finns ingen gräns som ställs på dem, men dessa lån ‘räntorna varierar varje månad, så att låntagarna viss flexibilitet. Avbetalning brukar börja lågt i början men sakta stiga till ibland mycket höga priser under en period. Det kan vara fördelaktigt för villaägare som just har börjat i sina karriärer och förväntar jobb stabilitet under senare år.

ballong inteckningar

I likhet med fast ränta hypotekslån, ballong inteckningar har en fast och strukturerad återbetalningsplan. Den enda skillnaden mellan de två är att denna typ av lån följer en mycket kortare lån sikt vanligen i varaktighet av fem till sju år. När denna period är klar lämnar med en enastående balans av lånet som kallas ballong betalning.

amorteringsfria-inteckningar

Amorteringsfria bolån är olika typer av bolån som gör låntagarna mer flexibilitet i sin återbetalningsplan. De betalar helt enkelt låneräntan under en överenskommen tidsperiod utan även lånebeloppet. Detta innebär att husägare får njuta av att betala lägre månadsbetalning under en kort varaktighet. Men när detta intresse endast tidsperioden är över, är betalningar förväntas öka ganska kraftigt som det nu omfattar kapitalbeloppet av hypotekslån.

Som ni kan se, förstå vilka alternativ du har om olika typer av bolån är viktigt så att du kan göra ett bra beslut. Efter allt det kommer att bli ett långsiktigt engagemang för dig och göra några läxor nu bidrar till att göra äga ditt krångel drömhus gratis.