hur man prep för ett hem köp eller refinansiera

Du kanske funderar på ett hem köp eller refinansiera, oavsett om du tar fördel av lägre bostadspriser eller om du vill hoppa in på att få en aktuell skatteavdrag eller lägre ränta. Men hur ska man börja denna process? Envisioning rader av siffror eller oroa avslag på en låneansökan kan göra dig alltför rädda för att gå framåt. Som ni kanske vet från att framgångsrikt ha hanterat andra svåra projekt eller frågor i ditt liv, få fakta och lägga ut en färdplan kan vara till hjälp.

Vilka fakta du behöver innan du ansöker om ett bostadslån eller refinansiera?

fico

Du kan börja med några kritiska detaljer från Fair Isaac Corporation, annars vet lika FICO. Detta är ett bra ställe att börja eftersom bolåneinstitut tenderar att gå i denna riktning först när du checkar ut om du är en bra lån risk.

Gå till FICO hemsida och du hittar all hjälp du behöver för att få den här poängen. Vet att din värdering är baserad på fem saker:

• Olika typer av krediter du har använt
• All nyligen förvärvade krediter
• Betalning historia
• Den tid du har haft kredit
• Hur mycket du är skyldig dina fordringsägare

Din totala skuld och register över hur du har hanterat betalningarna väger tyngst, men detta beror på din profil. Det sak att komma ihåg är att veta din FICO poäng kommer att ge dig större emotionell och faktisk kontroll. Emotionell kontroll eftersom du inte kommer att gå in i en långivare kontor undrar var du står, faktisk kontroll eftersom om du hittar fel på din FICO rapport, det finns saker du kan göra för att motverka desinformation. Online resurser för detta och andra frågor relaterade till FICO poäng är riklig. Allt du behöver göra är att ställa dig själv fast framför datorn en kväll och läsa, att veta att du får upp från din stol mer rätt.

de tre stora

Det är inte fotboll eller basket, det är “de tre stora” i kreditupplysningsföretag: Equifax, TransUnion och Experian alla hålla koll på dig och din kredit. Kontrollera alla tre. Det är gratis att göra det en gång om året och informationen kommer inte att vara identiska på alla tre eftersom de är oberoende av varandra. Du kan också ta upp frågor med dessa myndigheter för att hjälpa ditt betyg.

När du vet vad potentiella långivare vet sekunder efter att du ger dem din information och de kör en kreditupplysning, kan du ta (eller inte tar) nästa steg. Om du känner att du inte har kreditvärdighet eller poäng du behöver för att få ett lån, kan det inte skada att tala med en professionell finansiell rådgivare ändå. De kan låta dig veta om det finns alternativ som du inte känner till, eller de kan helt enkelt berätta för dig att arbeta på att förbättra din ekonomiska hälsa och försök igen senare. Igen, resurserna är inte svåra att hitta. Stoppa in din favorit lokala bokhandel om du vill ha några goda råd för att få ekonomiskt passform. Det finns goda råd där ute, redo att användas till din fördel!

april

Om du bestämmer dig för att gå vidare in i landet av bolån och / eller refinansiera, leta efter denna: april Det blir lätt att upptäcka. Vet att detta handlar om effektiv ränta, vilket motsvarar räntan på ett lån för ett år.

Två typer av APR berätta två olika saker. En är den “nominella april” Det är den räntesats multiplicerat med antalet betalningar under ett års tid. Den andra är den “effektiva” april Detta är ett annat djur som ingår arvoden. Vilka avgifter? Detta varierar beroende på jurisdiktion och kan vara allt från serviceavgifter och deltagaravgifter avgifter lån originering. Dessutom, hur dessa avgifter ska betalas tillbaka till långivaren beror på hur lånet är inställd. Du får betala för dessa avgifter för hela lånets löptid (inte bra eftersom det ingår ränta på dem) eller du får betala för dessa avgifter på en gång, klumpas ihop med den första utbetalningen.

z

Detta leder oss till förordning Z. När du går att ansöka om ett lån, har din långivare att berätta vissa saker. Ta reda på vad dessa saker är genom att söka på “Sanningen i Utlåning lagen” eller “Förordning Z.” Du ska ta reda på vad de regler som för närvarande är (det ändras år till år) som styr vad som måste uppenbaras för dig innan du skriver på den streckade linjen.

pmi

Privata försäkringar för hypotekslån är en liten sak som du kanske inte höra om förrän det är för sent. Så be långivaren du arbetar med (före stängning!) Och ta reda på om det finns ett sätt du kan inte vara ansvarig för att hålla den på ditt hus. Det är oftast inklämt din inteckning tills ditt eget kapital når 20%

skattelättnader

Beroende på när du läser den här artikeln, kan du eller kanske inte hoppa för att komma in på en skattekredit. Om så, vet att reglerna för hur och när kan förändras, även mitt under processen, så titta runt på välrenommerade resurser (. Gov) för att se vad som händer. Kom ihåg att om en tidsfrist för att använda en skattelättnad närmar sig snabbt, kan du inte göra det under tråden. Agera snabbt (men klokt!)

avslutande kostnader

Några avslutande kostnader är förhandlingsbara. Ta reda på vilka som är i din region och din situation och dra nytta. Om vissa avslutande kostnader verkar konstigt eller galet för dig, var inte rädd för att fråga din långivare. Du har rätt att vara ett skadedjur. Det är därför du betalar dem de stora pengarna.

handpenning

Detta används för att vara där de flesta människor började med fastighetsköpet. Idag kan mer göras med mindre betalt i förskott, men samma sak gäller som det gjorde för din stora farbror Alex: ju mer pengar du betalar nu, desto mindre pengar du kommer att behöva låna mot ränta.

mår bättre?

Denna information kan göra att du känner dig redo att gå framåt med tillförsikt, eller du kanske känner ännu mer överväldigad än du gjorde när du läser, “Du kanske funderar på ett hem köp eller refinansiera …” Om så är fallet, överväga att utarbeta en färdplan. Behöver inte vara fint om det hjälper dig. Bara lista tre “nästa steg” och tejpa listan någonstans som ser det kommer att irritera dig till handling. Om du gör bara det första på din lista – även om det är något enkelt som “Google FICO” – du kommer att bli avsevärt mycket närmare till att köpa eller refinansiering ett ställe du kan lägga ner några goda gammaldags rötter.