hur kreditkrisen påverkar hypotekslån under 2009

Den nuvarande ekonomiska krisen har haft en djupgående inverkan på brittiska byggherrar och fastighetsägare lika. Ett orsakssamband mellan de båda innebär att medan presumtiva hyresvärdar är inte villiga att köpa fastigheten vid en tid av låg utlåning och krediter, är företag och privatpersoner i början av byggnaden kedjan inte heller benägen att investera några pengar i byggandet av husen som kommer sannolikt att förbli tomma under en lång stund. Under den senaste månaden har det funnits många meddelanden och förändringar inom bolån industrin, och så tänkte jag diskutera de stora sådana i en enkel artikel.

I mitten av februari fanns det en betydande mängd nyheter om huspriserna i landet. Trots antagandet att de skulle falla, verkar det som olika (men väl ansedda) källor som rikstäckande och Halifax var att ge mycket olika statistik i frågan. Problemet här är att de båda bankerna har olika kriterier för sina inteckning produkter och så deras resultat kan skilja sig avsevärt. Som ett resultat, rapporterade Halifax att brittiska huspriserna ökat med 1,9 procent, hade medan Nationwide visat en minskning med 1,3 procent. Likaså båda bankerna publicerar sina resultat vid olika tidpunkter under månaden (Nationwide publicera under och Halifax i slutet), vilket innebär att resultaten inte är från exakt samma tidsperiod.

Vid ungefär samma tidpunkt, var en mer bestämd statistik släpptes av Institutionen för lokalsamhälle och lokalt självstyre för ett landsomfattande lull i att bygga nya hus. De rapporterade att mängden hus som för utveckling (drygt 16.000) i december 2008 var 58 procent lägre än den var för ett år innan, medan den privata sektorn statistiken var ännu värre (vid 64 procent lägre). Som väntat har brist på finansiering varit att skylla för den största nedgången någonsin på detta område, med lite att vara tillgängliga för bostäder och köpa låta inteckningar också.

På senare tid har det emellertid funnits några goda nyheter som kommer från sådana banker som Northern Rock och Lloyds / HBOS. I slutet av februari, meddelade tidigare att de hade £ 5 miljarder dollar till låna ut under 2009 för bolån, vilket ökar konkurrensen i sektorn och kan vara ett incitament för andra att erbjuda mer på köp låta fronten. Efter detta, i början av mars Lloyds / HBOS meddelade att de skulle öka sin budget bolån från £ 9000000000 till 12000000000 £ i år visar en gradvis förskjutning i tillgängligheten till krediter för låntagare.