hur illa saker och ting kommer att få på bostadsmarknaden

Precis hur illa saker och ting kommer att få på bostadsmarknaden? Titta på det statligt av Storbritanniens tionde största låneinstitut Bradford & Bingley och det är klart att svaret är “mycket dåligt faktiskt.”

De viktigaste siffrorna att titta på är de här. Först, har B & B sett antalet inteckningar i efterskott dubbla till 8333 eller 2,16% av all sin verksamhet. Det är mot en bransch i genomsnitt – hittills – mer som 1,1%. Andra, mer än hälften av sin utlåning i form av buy-to-let bolån – B & B står för 25% av alla buy-to-let bolån i Storbritannien.

Och slutligen i de första fyra månaderna förra året B & B gjorde en vinst på £ 107m. Under de fyra första månaderna i år, tack vare de stigande kostnaderna för krediter och därmed sjunkande vinstmarginaler, förlorade den £ 8m. Vi har länge varit orolig för att köpa-till-låt skulle bli Storbritanniens egen sub-prime i det som huspriserna började falla, köpa-till-låt investerare, fast med både negativt kassaflöde och hotet av negativt eget kapital, skulle överge sitt ekonomiska ansvar i stora mängder.

Det ser nu ut som det är precis vad som börjar hända. Detta är logiskt: du kan kämpa för att upprätthålla ett tak över familjens egen chef, men vem ska sätta i samma ansträngning att hålla ett tak över en hyresgäst huvud? Men vad vi har sett hittills är nog bara början. Problemen på B & B tyder på att boräntorna det snart kommer att stiga på snabbhet: det behöver återställa sina marginaler och det måste undvika att ta på mycket i vägen för nya affärer tills den har sorterat sin balansräkning ut.

Det innebär att dess många kunder – många av dem nu kommit till slutet av billiga tvååriga fasta erbjudanden – kommer att bli ganska korta skift när de försöker remortgage. Men de kan också finna att hur illa det nya avtalet som de får från B & B, är det antingen att Deal or No Deal: mycket få långivare aktivt söker mer buy-to-let exponering och de som är på marknaden är inte exakt prissättning sina bostadslån att gå.

Och vad gör en investerare göra när det står klart att höga boräntor (och avbetalning högre än hyror) är här för att stanna, så faller priserna (observera att det i nästan alla brittiska stadskärnor priserna på nybyggda lägenheter gynnade av buy-to-let investerare rapporteras ha sjunkit 30-40%)? De säljer eller, värst av värst, slutar de bara betala.

Inget av detta är goda nyheter för en bostadsmarknad som redan i fritt fall: beviljade bostadslån i april kom in på 58.000, började halva deras nivå av april förra året och den lägsta nivån sedan Bank of England sammanställa dessa siffror redan 1993. Den goda nyheten är dock all denna nyhet verkar äntligen dra den brittiska befolkningen av förnekelse. Bara titta på tv-tablån. Igår kväll var det inte en repris av Location Location Location i sikte. Istället fick en hel Panorama ägnas åt katalogisering den misär som orsakats av stigande räntor och fallande huspriser i Storbritannien.

Det fanns en rad olika fallstudier, men mest intressant en ung man som arbetade som fastighetsmäklare, som för två år sedan köpte sig ett eget hem och en buy-to-let egendom. Den här tiden förra året han trodde nog att han lever drömmen. I år är det mer av en mardröm. Hans hyresgästen betalar honom mindre än kostnaden för sin inteckning och sina båda lånen är på gränsen till att vara reset – något som han verkade tro skulle göra dem både dyr. När vi frågade, gick han att kanske egenskapen var inte nyckeln till gratis pengar trots allt. Så varför inte han hade förstått detta tidigare? Han kände att han bara hade varit “otur” att köpa på toppen och sedan behöva återställs precis som B & B i världen implodera.