hur en fast ränta inteckning kan vara till nytta när man köper ett hem

Om du är precis på väg att köpa ett hus, är en av dina viktigaste beslut, nästan lika viktig som vilket hem du köper, är vilken typ av lån för att ta ut. Du har i princip två val, en fast ränta inteckning (FRM) eller en justerbar sats inteckning (ARM) Välja en inteckning som bäst passar dina specifika behov kan potentiellt antingen rädda eller kostar en hel del pengar på sikt av inteckning.

Omkring 70% av husköpare väljer idag en fast ränta inteckning, snarare än en justerbar ränta inteckning. En fast ränta inteckning är precis vad det låter som. Räntan på lånet ändras inte, oavsett om räntorna i allmänhet gå upp eller ner. En justerbar ränta inteckning kan gå upp eller ner, beroende på räntan på den tiden. Ditt beslut kan påverkas av din totala ekonomiska situation, det nuvarande tillståndet i ekonomin och kostnaden för ditt hus.

Det totala belopp som du måste betala för ditt hem kan påverkas starkt av även en liten förändring av räntan. En sänkning av räntan med bara en poäng kan betyda att en husägare med en 30 år inteckning kan njuta genomsnittliga besparingar på cirka $ 50.000 på sikt av sin inteckning. En höjning av räntenivån med bara en eller två procent kan innebära månatliga betalningar som är mellan $ 50 och $ 250 högre, beroende på hur mycket du betalat för ditt hem. Oavsett om du tar ut en 15 eller 30 år inteckning kan också påverka ditt beslut att ta ut en justerbar ränta eller fast ränta inteckning.

Den största fördelen med en fast ränta inteckning är den sinnesfrid som kommer med att veta att oavsett hur illa ekonomin är räntan på ditt bolån inte kommer att öka, inte heller kommer din månatliga betalning belopp. I själva verket är villkoren för en fast ränta inteckning skyddas av lagen. En fast ränta inteckning är ett idealiskt alternativ för de köpare som bara inte vill ta en risk, eller anser sig den försiktiga typen när det kommer till ekonomi.

En annan fördel med en fast ränta inteckning är att det gör det lättare för husägare att budgeten bekostnad. Din inteckning betalning är förmodligen din största enskilda kostnad och du alltid vet exakt hur mycket månadskostnaden blir. Vissa köpare tror att detta gör det lite lättare att planera och budgetera för en del av livets andra stora kostnader. Vissa saker som college fonder och pension till exempel. Med en fast ränta inteckning, kommer beloppet för den månatliga utbetalningen öka bara om det finns en ökning av mängden av försäkring skattesatser eller fastighetsskatt.

En fast ränta inteckning påverkas inte av inflationen eller levnadskostnaderna. Tänk om du har en månatlig inteckning betalning på $ 700, detta belopp kommer fortfarande att vara densamma efter fem, tio och tjugo år har gått. Även om allt annat har ökat i kostnad, kommer din inteckning betalning förbli densamma. Ett sätt att kompensera för detta är att överväga möjligheterna i framtiden. Chansen finns att du kan ha en större disponibel inkomst med tiden. Du kan tjäna en högre lön, men fortfarande betalar samma varje månad för ditt hem.

Om du föredrar det säkrare alternativet av fast ränta inteckning, skulle en lösning vara att ta ut en fast ränta inteckning och sedan refinansiera ditt lån om och när räntorna sänks. Denna metod håller dina alternativ öppna. Om räntorna går ned tillräckligt för att motivera kostnaderna för refinansiering, kan du göra just det, om räntorna stanna där de är eller gå upp du kommer att vara glad att du har fast ränta inteckning. Vissa finansiella experter rekommenderar att det bara är värt refinansiering om räntan kommer att vara minst 2% lägre än din nuvarande takt, även om detta beslut helt och hållet är upp till dig.

En annan strategi som kan tillämpas mot antingen en fast eller justerbar inteckning är att betala en extra summa varje månad mot huvudman. Genom att göra detta regelbundet, kan du eventuellt spara en stor summa i räntekostnader. Det kan också göra termen av inteckning kortare och du kanske kan äga ditt hem förr. Se till att du anger att en extra summa som du betalar går mot huvudmannen och inte räntan. Genom att göra detta, om du har en fast ränta inteckning och priset är inte så låg som det skulle kunna vara, du får fram en liten bit.

Ytterst beslutet om att ta en fast ränta inteckning eller en justerbar ränta inteckning är din. Trots att flera faktorer kan påverka ditt beslut, en av de största frågor att ställa dig själv är hur mycket av en risk du vill ta.