Hur användbar var skolan för att din IT-karriär

Jag läste kommentarer av komikern Billy Connolly nyligen sagt att han inte lärde sig något användbart efter grundskolan.

Han sade att han hellre skulle ha lärt sig något nyttigt som hur man tjänar pengar och hur man chatta upp kvinnor snarare än lära sig algebra som han sa att han aldrig har använt sedan han lämnade skolan.

Det lämnade mig att tänka på de ämnen som jag lärt mig och skolan och hur användbara de var för mig i min karriär i IT. Jag tittade på ämnen en efter en.

matematik

Jag minns inte att använda något som jag lärde mig i Maths bortom Primary School. Lärande addition, subtraktion, dividera och multiplicera har varit användbara.

Däremot minns jag inte någonsin använda algebra, geometri, calculus, sinus, cosinus, tangenter osv sedan jag lämnade skolan antingen på jobbet eller i mitt personliga liv. Jag har försökt att tänka om det fanns något i mina 6 år av gymnasiet på matte som jag någonsin har använt igen och jag kan inte tänka på någonting.

Kanske det är något som jag har glömt.

Karriär Användbarhet Factor (Secondary School endast) – 1

Jag har kanske använt dem i online IQ-tester, men det är inte riktigt samma sak som det verkliga livet.

geografi

Jag kan inte säga att jag någonsin har använt geografi alls i min karriär – åtminstone något som jag plockade upp förbi Grundskola. Jag har en god kunskap om var de flesta platser i världen, men det är främst för användning i Trivial Pursuits och pub frågesporter.

Jag har för länge sedan glömt vad är de viktigaste produkterna och industrier långt kastade platser som Burma.

Jag antar att ha en uppfattning om var platserna finns är användbar när du lyssnar på nyheterna i mitt personliga liv.

karriär användbarhet faktor – 1

statistik

Jag har använt Statistik lite mer i mitt liv, men eftersom det är Business språk som vi använder, har jag inte använt mycket av det i min IT-karriär. Jag har hittat Statistik användbara i mitt personliga liv – särskilt Sannolikhet – men framför allt för att försöka överlista bookmakers.

karriär användbarhet faktor – 3

engelskt

Det har varit långt mer användbar. Det är av stor vikt i den för att kunna kommunicera tydligt och på ett liknande sätt till de som du arbetar med. Alla som har arbetat med någon från ett annat land som talar någon annan typ av engelska kommer att hålla med om det.

Också, som en Business Analyst det har varit användbar som ett verktyg för kommunikation. Med rätt mening bildas och korrekt grammatik syntax och lära sig använda det är en stor fördel när det gäller att skriva logiska datorspråk.

karriär användbarhet faktor – 9

french

Lära sig franska var användbart på två sätt. För det första lärde mig hur man lär sig språk som skulle komma till nytta senare.

Andra, lyckades jag få ett kontrakt i Paris på grund av mina kunskaper i franska (mindre bra att jag sa att det var på intervju, men det är en annan historia).

Så det var värt att min karriär.

karriär användbarhet faktor – 7

fysik

Det var bra att få en kunskap om hur saker och ting fungerar. Kanske fundera ut hur man gör experiment var bra skolgång för senare felsökning och problemlösning som jag var tvungen att göra senare i min IT-karriär.

Men jag kramade efter halmstrån här. Jag kan inte tänka mig något som kom i användbara senare som jag någonsin har använt i min IT-karriär.

karriär användbarhet faktor – 2

kemi

Även i mitt personliga liv här har aldrig varit någon större användning än för Pub Quiz, där de kemiska ämnena borden är alltid populära.

Jag kan inte tänka på någonting alls som hjälpt mig i min IT-karriär.

karriär användbarhet faktor – 0

latin

Detta är tänkt att vara bra jordning för en senare karriär inom datorvärlden. Förmodligen det faktum att det är ett strukturerat och logiskt språk manar att de som var duktiga på latin i skolan skulle vara bra programmerare senare.

Jag tror att den idén främst sattes omkring med dem som ville latin hållas på kursplanen i modern tid.

Jag antar att det är ett språk men och jag måste ge det något.

karriär användbarhet faktor – 3

historia

Jag har alltid haft Historia och alltid titta på historik program när de kommer på TV. Jag är glad att jag gjorde historia i skolan.

Däremot minns jag inte någonsin använda historia alls i min IT-karriär – även om jag en gång såg ett program om Charles Babbage.

karriär användbarhet faktor – 0

p / e

Jag lärde mig här hur man hata likriktat motion. Jag skulle fortfarande mycket hellre idrotta i stället gå ner till gymmet – vilket jag likställer med skolan P / lektioner E utmätts för oss av en sadist. Det hade antagligen varit bättre om jag inte hade gjort P / E i skolan alls. Det var ett totalt slöseri med tid.

Om de vill ha barnen i nationen för att lära sig att hålla sig pigga och friska, varför de sätter sickos med ansvar för P / E?

karriär användbarhet faktor – 2

slutsats

Jag antar att man kan säga att genom att lära sig olika ämnen i skolan ger oss karriärmöjligheter. Den visar oss också vad vi är bra på och vad vi tycker om och hjälper oss att välja våra karriärer.

Den visar också potentiella anställda vad vi är bra på.

Men jag tror ändå att det finns något i det som Billy Connolly säger och jag kunde ha fått ut mer av att lära sig att tjäna pengar och hur man chatta upp kvinnor.

Det verkar som om Gordon Brown har samma idé och vill få mer av det i skolorna (den lära sig att tjäna pengar lite i alla fall).

värdelös info

Det verkade alla så viktigt på den tiden som vi studerat och orolig tentor – plugga så mycket information i våra huvuden av vilka de flesta skulle vara helt värdelös för oss i både våra liv och våra karriärer.

Jag undrar om folk som studerar hårt för sina slutprov i kemi vid skolan inse att den kunskap som de har fått bara kommer vara till någon vidare användning i Pub frågesporter.

Jag undrar om de som studerar Geografi inse att det mesta av vad de någonsin kommer att behöva kan fås genom att köpa en atlas.

Jag undrar om alla de som studerar sinus-och cosinussvängningar i matematik, samt logaritmer och tandsten, inse att dessa inte ens för användning i en pub quiz, och att sista gången de någonsin kommer att använda dem kommer att vara i skolan eller på universitetet.

Jag önskar att jag inte hade slösat bort så mycket av mitt liv genom att gå till skolan!