högre volym på Wall Street – vändpunkt på marknaden

Sedan i morse Wall Street har varit en stor berg-och dalbana. President Bush visas på TV meddelade, att det finns allt som behövs för att hjälpa ekonomin, men det tar tid.

NASDAQ avslutade med en blygsam vinst, medan Dow Jones Industrials förlorade 128 poäng. Dow föll 600 punkter under de första 15 minuterna av handel, än den återhämtade sig och slutade i negativ 100 territorium.

Under den senaste veckan har marknaden postat enorma förlorar, men idag var det en ovanligt stor mängd aktier som handlas. Nära 2 miljarder aktier omsattes i vad som verkar vara en vändpunkt i vår ekonomi.

Det fanns många negativa nyheter och det ledde vardagliga investerare till panik, när de såg de portfölj krympa. Det är där de flesta investerare panik och rädsla-typ försäljning sker.

Washington, men är beredd att göra allt de kan för att stoppa denna rollercoaster så snart som möjligt. För närvarande är finansminister Paulson beredd att vidta extraordinära åtgärder. Med huvudströmbrytaren av auktionen system som är veckor bort, är Paulson påskynda planerade att skjuta direkt kapital till bankerna. Detta skulle vara första gången som bankerna skulle nationaliseras någon gång. Emergency ekonomisk stabilisering Act från 2008 ger Paulson nästan obegränsad makt att ingripa.

Rädsla på Wall Street spred snabbt fram till president Bushs tal varnade på hur “ångest kan mata ångest” och bad amerikanerna att förbli säker. Många investerare har letat efter internationellt ledarskap. Demokratiska kandidaten Barack Obama sade att kriser behöver samordna internationella åtgärder och republikanen John McCain hävdade hans erfarenhet gjorde honom till kandidat som kan leda amerikanerna i en tid av ekonomiska problem.

Det uppskattas att kredit kriser kunde nå $ 1400000000000, eller om dubbla vad bankerna har skrivit ner så långt i förlorar. Många vardagliga investerare har sett sin portfölj krympa. Även pensionsplaner har nedgraderats eller piskade ut.

Det amerikanska finansdepartementet plan att injicera pengar direkt i banker kan vara mer effektivt i kampen mot den förlamade kreditmarknaden. Bättre, är att om Treasury rör sig snabbt.

Kongressen godkände en $ 700.000.000.000 ekonomisk räddningsplan, gör finansdepartementet att köpa upp dåliga bolån från oroliga banker. Om kongressen köper alla dåliga tillgångar som banken har, skulle det tvinga bankerna att ha nedskrivningar som bankerna skulle först betala av sina skulder. Detta skulle hålla skattebetalare med $ 700.000.000.000 räkningen.

Lägga pengar direkt till bankerna och skapa statligt ägda bankerna skulle göra det möjligt för regeringen att tjäna ränteintäkter och förhoppningsvis göra en vinst när banker återhämta sig. Detta skulle vara win-win för skattebetalarna.

Naturligtvis Treasury kan sluta göra båda. Treasury måste snabbt besluta vilka finansiella institutioner kommer att sparas, kan inte sparas, och som är för stora för att misslyckas.

Det finns fortfarande ingen det finns ingen garanti för att bankerna kommer att börja låna igen, särskilt om det finns utsikter till likvidation. Regeringen måste göra en pinne regler när föra in pengar i bankerna. Nytt kapital kan endast användas för nya lån. Inte för att betala av några skulder. Med denna regering måste avgöra vilka banker som skulle gynna ekonomin, vilka som skulle skapa fler arbetstillfällen, vilka som skulle göra de stora mängder lån så att alla kan blomstra.