historia av buy-to-let inteckning

Property investera är en relativt ny företeelse i Storbritannien. Före 1990 hyresrätter dominerades av regeringen. Den privata hyrde sektorn började bara att dyka upp när regeringen ändrat sin bostadspolitik och bolåneinstitut introducerade specialist buy-to-let inteckning produkter.

I den post-war perioden 1945-1980 brittiska regeringens politik motarbetade den hyrda privata sektorn. En kombination av bostadspolitiken existerade som kvävde möjligheten att vanliga människor drar nytta äga och hyra ut bostäder.

Till att börja med var det en stor hyresbostad ordning som garanterar hyra boende för icke-villaägare. Boendet har levererats av regeringen på en lokal nivå och hyra samlades därefter. Utöver detta fanns det stränga hyresreglering på plats samt skattelättnader för egnahemsägare.

Under denna period regeringen kontrollerade en massiv system för att bygga bostäder för boende i Storbritannien. Däremot finns det nästan inga bostäder byggs av dagens regering.

Buy-to-let industrin sannolikt kan spåra sina rötter tillbaka till 1980-talet när Thatcher regeringen började att uppmuntra råd hyresgäster att köpa de fastigheter de hyr. En “höger-till-köpa” infördes som tillät kommunala hyresgäster att köpa sina fastigheter till en betydande rabatt. Under denna period den privata hyrde sektorn började också dyka upp eftersom färre människor hyra fastigheter från regeringen och i stället var mer öppna för hyra av privata hyresvärdar.

Fastighetsinvesteringar verkligen började ta fart under 1990-talet tack vare en liten grupp av långivare som började erbjuda specialistkompetens buy-to-let inteckning produkter. Det fanns sex långivare totalt och de kollektivt grundade Föreningen för uthyrning Letting ombud (ARLA).

Förutom tillgången till buy-to-let bolån, upplevde den privata hyrde marknaden en period av tillväxt på grund av flera sociala och ekonomiska faktorer. Dessa inkluderade ökning av antalet små hushåll, nettoinvandring antalet studenter, och en ökning av den genomsnittliga åldern för första gången-köpare. Kombinationen av dessa faktorer leder till en ökning av antalet hushåll och antalet hyresgäster som vill hyra fastigheten.

Ända sedan 1996, när ARLA panel av långivare introducerade buy-to-let inteckning produkter på den brittiska marknaden, har fastighetspriserna haft en stark tillväxt. Fastighetsmarknaden har konsekvent överträffat aktiemarknaden och av denna anledning fler och fler individer har lagt till minst en buy-to-let egendom till sin portfölj av investeringar.

Många investerare som köpte fastigheten redan 1996 har haft en hög avkastning på kapitalet värdet på sina fastigheter. Detta har gjort det möjligt för dem att remortgage för att frigöra kapital och köpa ännu mer fastighet med intäkterna. Dessutom har människor som inte investerar tidigt bevittnat den avkastning de tidiga investerarna har upplevt och har även köpt buy-to-let egendom, hoppas på liknande medium till långsiktiga vinster.

Dessa faktorer har tillsammans för att säkerställa att fastighetsmarknaden är fortsatt stark och att priserna fortsätter att stiga utöver inflationen varje år. Buy-to-let bolånemarknaden har också blomstrat i linje med fastighetsmarknaden. År 1999 fanns det 70.000 utestående köp-till-låt inteckningar i Storbritannien. Under 2006 har antalet tiodubblats till 700.000.