hem inteckning-du betalar för mycket

Jag har alltid undrat om lån officerare föregripa människor baserat på hur de klär sig. Du vet om du dyker upp med hål i dina jeans-de kan ge dig en hård tid sånt. Nåväl, i denna rapport nyligen från Federal Reserve Board av 8850 långivare som omfattar 30,2 miljoner ansökningar bostadslån målet var att titta på mönster i högt prissatta utlåning. Rapporten avslöjar en del intressanta och uppseendeväckande tendenser.

Sub prime lån har breddats. För tio år sedan fanns det ett relativt begränsat urval av produkter som finns tillgängliga. För tio år sedan om en låntagare inte uppfyller underwriting kriterier de inte få lånet. Dessa kriterier var: typ av lån, belopp lånat, lånetiden, beläggning, kvalitet av säkerheter, etc. Det var enkelt: gjorde du tillräckligt för att betala tillbaka lånet och det belopp du fick var oftast en fast procentsats av värdet av fastigheten. Ganska klappat och klart.

Men marknaden förändras och började växa. Från 1994-2005 det icke prime marknaden har vuxit från $ 35000000000 till $ 600 miljarder euro.

Idag med massor av olika lån produkter tillgängliga (över 50) långivare prissättning lån mer om riskfaktorer såsom kreditvärdighet eller förmåga eller vilja att dokumentera kreditvärdighet eller inkomst. Detta har lett till en del intressanta utlåning mönster. Det har också expanderat kraftigt homeownership möjligheter. Uppenbarligen låntagare i denna kategori betala mer baserad på riskfaktorn. Det förefaller mig som om det också innebär mer av en möjlighet för missbruk.

I ett nötskal nu sökande som hamnar i “subprime” kategorin, snarare än att förvandlas betalar helt enkelt en högre skattesats. Vad den här rapporten visar på ganska dramatiskt sätt är att svarta och spansktalande låntagare är mer benägna och asiatiska låntagare mindre benägna att få lån som kostar mer än icke spansktalande vita betalar.

För mig rapporten väcker frågor: Har dessa sökande har tid, information och erfarenhet för att göra några jämförelser shopping?

Har dessa låntagare har lett till denna marknad på grund av ras?

När de väl har kommit in på marknaden är det tillräcklig konkurrens för alla produkter?

Rapporten visar med all önskvärd tydlighet att många mindre sofistikerade låntagarna betalar mer för sin inteckning. Sannerligen ett högt pris att betala för att inte göra några läxor.