headline priser är inte allt

Det finns olika sätt att arbeta ute räntan på ditt lån och ett otroligt brett utbud av inteckningar där ute. Alla kanske inte är vad det verkar, dock. Gör inte misstaget att tro räntorna är “A och O allt” av inteckning sökning.

Om du betalar bara ränta på ditt lån, utan återbetalning av kapital, gör det datum då räntan beräknas ingen skillnad, men annars är det inte riktigt så enkelt.

Vissa hypoteksinstitut erbjuder lån på vilken ränta beräknas och debiteras per år. När intresset är utarbetat på detta sätt, är slutresultatet att du debiteras ränta på pengar som du redan har betalat. Detta beror på att intresset har tillfaller för helåret på det utestående beloppet.

Ofta hypoteksinstitut med denna metod är de som verkar vara ledare i de billiga inteckning tabeller, erbjuda lån med priser så rimligt som 4,19%. I själva verket, när du använder denna metod för återbetalning du effektivt kan lägga 0,13 procentenheter till rubriken takt, vilket gör en hastighet av 4,32%. Bland andra, Bristol och West, Leeds, Portman och Alliance och Leicester hypotekskassor använda denna metod.

Bara för att orsaka mer förvirring, de inte nödvändigtvis använda det på alla sina inteckning produkter. The Portman har bolån där räntan arbetat på andra sätt, medan Alliance och Leicester gör en åtskillnad beroende på om inteckning är direkt eller via en mäklare. Bank of Ireland äger Bristol och West Building Society, men att de inte använder denna metod när obligationslån förmedlas genom banken.

Några av de mindre hypoteksinstitut används fortfarande av de helårsberäkningen priser, däribland Nottingham, Dunfermline and West Bromwich. Detta tros vara sannolikt att ändras när de uppdaterar sina system.

Den andra metoden för beräkning av ränta som arbetat på en dagskurs. Den resterande skulden kommer att minska på den dag då betalning sker.

Bara för att klargöra skillnaden, om du hade en inteckning på £ 100,000 med Portman, på en två år rabatt inteckning, skulle rubriken ränta vara 4,19%. På grund av hur räntan beräknas (årligen) Detta skulle i praktiken vara 4,32%. Återbetalning per månad skulle vara £ 544,20.

Ta samma lån med samma typ av inteckning med Natwest. Hastigheten är 4,29% men den ränta räknas ut på en daglig basis. Återbetalningen nu skulle vara något mindre, på £ 538,98.

Om du väljer att gå för ett intresse bara inteckning, då Portman skulle vara det mest ekonomiska valet.

Det verkar långivare använder årstakt metoden känner att om de bytte till den dagligen, skulle det vara orättvist på sina befintliga låntagare.

Det är helt omöjligt att ta ombord alla varianter av inteckningar som erbjuds, med nya som kommer längs dagligen, och så det bästa råd vi kan ge är att konsultera en inteckning mäklare, som tar hänsyn till alla dina krav och söka den bästa hantera att passa dina omständigheter, till bästa pris.

När det kommer till kritan, är det att slutliga siffran för den månatliga utbetalningen som räknas!