har-bubble-burst

Efter att ha sett hem värden sväva under de senaste åren verkar det som om fastigheter verkligheten är äntligen på väg att ställa in Hemmet-prissättning prognos för 2006 är mild och blygsam med högre priser som beräknats för det året men inte den tvåsiffriga ökningar sett 2005.

Då igen, var prognosen för 2005 också milda och anspråkslösa och det visade sig vara vilt underskattade.

Enligt National Association of Realtors befintliga hem priserna väntas öka 5,3 procent 2005. Men nu förutspår NAR att 2005 befintliga bostadspriserna kommer att öka 12,7. Om den allra senaste NAR uppskattning är sant, skulle det vara den största ettåriga prishöjning sedan 1979.

Som till 2006, säger NAR befintliga bostadspriserna ska växa 6,1 procent.

I samband med vad vi vet om befintliga huspriser, verkar en årlig ökning med 6,1 procent knappast imponerande – NAR register med anor till 1968 visar att kontanter priserna har ökat med i genomsnitt 6,4 procent per år. Också, det” s viktigt att säga att fastigheter är en lokal råvara – vad händer i ett visst område kan vara radikalt annorlunda än vad som händer i landet. Det” s fullt möjligt att grannskapet priserna kan stiga medan nationella medelvärden faller – och vice versa.

Resultatet av NAR” s måttlig prognos och den synliga nedgången i pris uppskattning rikstäckande tydligt väcker två frågor: För det första, är den “bubbla” över? Det andra, vad är” nästa steg för försiktiga köpare, ägare och låntagare?

Låt” s börja med att säga att det inte har funnits en “bubbla”, en term som antyder obefogad uppskattning. Istället, vad vi har sett är en ovanlig kombination av omständigheter som tillsammans har gjort fastigheter investeringen alternativet för tillfället.

Under de senaste åren har vi haft räntorna på historiskt låga nivåer. För mycket åren 2003 och 2005 kan du finansiera eller refinansiera till 6 procent eller mindre. Eftersom räntorna blir lägre efterfrågan ökar eftersom fler människor kan konkurrera om bostäder och trissa upp priserna.

I många storstadsområden nya hem konstruktion är försenad, komplicerat och göras dyrare genom restriktiva zonindelning förordningar och ett minskande utbud av nära-på byggbar mark. Resultatet? Högre priser för de egenskaper som är tillgängliga.

Mellan 2000 och december 2005 ökade befolkningen från 282.200.000 människor till 297.900.000 – det” s ytterligare 15,7 miljoner människor som behöver bostäder. Återigen, skjuter mer efterfrågan upp priserna.

I de flesta områden – men inte alla – fastigheter har varit ett bra ställe att investera, särskilt när man betänker alternativen. Till exempel, den 14 januari, nådde 2000 Dow Jones Industrial Average 11,722.98. Senast i december 14 år – nästan sex år senare – i genomsnitt var mer än 800 punkter lägre på 10,883.51. Däremot gick typiska befintliga hem priser från $ 139.000 i 2000 till $ 218.000 i oktober 2005 enligt NAR.

Huspriserna har gått upp en del av den enkla anledningen att husen har blivit större. National Association of Home Builders rapporterar att år 1987 ett typiskt hus hade 1755 kvadratfot Av 2004 typiska hus hade 2140 kvadratfot Mer storlek ger en högre kostnad per enhet.
Vad vi ser idag är att några av de faktorer som har drivit upp priserna under de senaste åren modererar.

Räntorna är nu över 6,3 procent för 30-års finansiering – en fantastisk kurs för mycket av det senaste halvseklet, men en hel procentenhet över fast ränta inteckning nivåerna under 2003.

Högre räntor innebär två saker: För det första, de begränsar möjligheten för låntagare att bjuda mer. Det andra, begränsar de antalet anbudsgivare vid varje given prisnivå. En $ 200.000 fast ränta lån på 5,3 procent kostar $ 1,110.61 per månad för amortering och ränta över 30-år. Vid 6,3 procent och samma månatliga utbetalningen, kan låntagaren finansiera endast $ 179.428.

Inte bara har priserna ökat under 2005, finns det anledning att tro att de kommer att öka ytterligare.

Den senaste tidens stigande energipriserna, som ett exempel, är inget annat än en allmän skatt på varje transaktion, produkter och tjänster. Det väcker faktiskt kostar att människor, regeringar och företag kommer att försöka att åter fånga genom högre priser, skatter, löner och räntenivåer. Högre energipriser också direkt öka kostnaderna för homeownership.

Vad betyder allt detta? Leta efter en gradvis och växande preferenser mot mindre, energieffektiva fastigheter som kostar mindre att köpa och mindre att fungera. Med mindre uppskattning, titta på minskad spekulation som i sin tur kommer att ytterligare krympa efterfrågan. Slutligen, leta efter kunniga låntagare att begränsa framtida kostnader genom refinansiering nu med fast ränta inteckningar – innan priserna går ännu högre.