har blivit en justerbar ränta inteckning en chansning

Tre eller fyra år sedan, föll räntorna på bostadslån till nivåer som inte setts sedan 1960-talet. Miljontals amerikaner drog fördel av de förmånliga priser, som bottnade i närheten av 5% för fast ränta, 30-åriga lån. För justerbar ränta inteckningar, de var priserna ännu lägre. Många köpare vidare möjlighet att låsa in i fasta priser och spelat på de lägre utbetalningar erbjuds genom justerbar ränta lån för att köpa antingen större eller dyrare bostäder. Det fungerade bra på den tiden, eftersom priserna hålls månatliga betalningar överkomligt. Tyvärr, de sexton ökningar i de federala räntorna sedan 2004 är på väg att få en dramatisk effekt på de köpare, varav många många reda på att de inte längre har råd att betala för de hem där de bor.

Många justerbar ränta sätts upp på ett sådant sätt att räntan är fast under de första tre åren av lånets återbetalningsplan. Efter det, justerar räntan regelbundet, baserat på rådande marknadsräntor. För miljontals husägare som spelade och tog ut dessa lån under 2003, är det stor omställning kommer att komma snart, och det kommer inte att vara söt. Eftersom priserna anpassa sig till aktuella priser från låga 2003, är många husägare kommer att bli chockad över att se att deras månatliga betalningar stiga med så mycket som 50%. Vissa kommer att vara bra med det, efter att ha väntat denna ökning under en tid. Andra kommer plötsligt finner sig oförmögen att betala för ett hus som de länge har trott att de hade råd. Detta kommer utan tvekan att leda till en ökning av avskärmning kurs, vilket är redan cirka 60% över den kurs i fjol. I Michigan, är hastigheten upp med 90% under förra året, som hundratals ägare har gått bort från sina bostadslån.

Vad kan du göra om du har en justerbar ränta lån som är på väg att bli för dyr och kan ännu bli ännu mer? Din bästa insats kan vara att refinansiera och ta ut en 15 eller 30-års fast ränta lån. Fördelen med att göra så är det säkerheten som kommer med att veta att din betalning kommer att vara stabila under en lång tid, oavsett vad som händer med räntorna på marknaden. Om du inte har råd med ditt lån nu och refinansiering med en fast ränta lån kommer fortfarande lämna betalningarna dyr, kanske du har något annat val än att sälja fastigheten och flytta till något mindre och / eller billigare. Du kommer inte vara ensam.