Greenspan och räntor

Alan Greenspans namn är synonymt med räntor. Många människor vet att han var ordförande för Federal Reserve Bank i nitton år, men inte så många känner till hans bakgrund. Greenspan var en amerikansk ekonom, född år 1926 i en familj av ungersk anständigt i Washington Heights i New York.

Under sina år på college var han i ett jazzband. Han är en talangfull saxofonist som även har spelat med Stan Getz. Han har också studerat klarinett vid Juilliard i ett år 1943-1944.

Under åren Greenspan har samlat många grader i nationalekonomi. Han tjänade en MA och en BS i nationalekonomi från NYU och senare deltog Columbia University tills han hoppade av. Även vid Columbia studerade han under den tidigare förbundsordförande Arthur Burns. År 1977 Greenspan presenterades med en doktorsexamen i nationalekonomi från NYU. Sedan år 2000 tilldelades han till hedersdoktor i Commercial Science, som var hans fjärde examen från NYU.

Greenspan först arbetade som ekonomisk analytiker vid Conference Board och sedan som VD och styrelseordförande i Townsend-Greenspan & Co, Inc. ett ekonomiskt och finansiellt konsultföretag i New York. Under fyrtio års tid, det var ett 3-års uppehåll 1974-1977, där han tjänstgjorde under president Gerald Ford som ordförande för Council of Economic Advisers. Detta var inte Greenspans första gången arbetar med en president som han också arbetat med Nixon 1968 under hans nominering kampanj.

Genom åren har Alan Greenspan har även tjänstgjort som företagets direktör för bolag som ABC, General Foods, Alcoa, JP Morgan & Company liksom många andra företag och finansiella institutioner.

I början av 50-talet Alan Greenspan bildat en förening med Ayn Rand, en berömd filosof och författare, och han skrev till henne nyhetsbrev och skrivit ett antal uppsatser i sin bok Capitalism. Han var så nära med Rand att hon stod bredvid honom 1974 vid hans svära in som ordförande för Council of Economic Advisers.

I augusti 1987 Greenspan utsågs till Federal Reserve som ordförande av dåvarande president Ronald Regan. Han övervakade Fed fram till sin pensionering i januari 2006, sätta ett rekord för upplåtelseform. På den tiden Ben Bernanke tog över som ordförande i Greenspans plats.

Svart måndag, 19 oktober, 1987, inträffade strax efter Greenspan blev ordförande och han fick mycket beröm för sin hantering av ärendet och hans hantering av den ekonomiska boom som leder till aktiemarknaden bubblan sprack i mars 2000. Han lyckades också att leda ekonomin genom följande lågkonjunkturen väl.

Han byggde trovärdighet hos investerare på de finansiella marknaderna som han var villig att bekämpa inflationen. Hans vägleds penningpolitiken Feds agerande för att påverka ekonomin genom att sänka räntan för att bekämpa en hotande lågkonjunktur. Samtidigt gjorde denna trovärdighet detta möjligt att göra utan chockerande obligationsmarknaden.

Sedan hans avgång, har Greenspan tillbaka till att vara en privat rådgivare och hålla tal och samråd genom Greenspan Associates, LLC. Greenspan har också släppt en bok med titeln “The Age of Turbulence” som är en del självbiografi och delvis från ett register över sin allmänna policy. Boken täcker sin tid som ordförande för Federal Reserve och avslutas med hans åsikter om den nuvarande politiken politiker. Han uppgav nyligen att stigande kostnaderna för konsumenterna, ökad statsskuld, ökad inflation och högre arbetslöshet kommer sannolikt att vår ekonomi att gå mot en recession.