godkända inteckning erbjudanden falla till en all time low

Antalet nya godkända bolån sjönk med 20 procent i maj 2008 till den lägsta siffran på mer än 10 år. Nedgången mellan april och maj var den största inspelade, med bara 28.000 överenskomna bostadslån är det lägsta beloppet någonsin.

Trots Bank of England plöjning 50000000000 £ i fastighetsbranschen för att bidra till att frigöra bolånemarknaden, har bankerna fortsatt att begränsa sin utlåning förhållningssätt och ta bort vissa produkter på erbjudande som har gjort det svårare för potentiella köpare att säkra en inteckning.

Finansiell information fasta Moneyfacts, visade att den genomsnittliga kostnaden för en två års fast ränta inteckning bröt 7 procent barriär nyligen, för att nå sin högsta nivå under mer än ett decennium.

Detta skedde som Woolwich, utlåning arm Barclays höjde kostnaden för några av sina bostäder bolåneräntor med mellan 0,3 procent och 0,4 procent. Liknande räntehöjningar har också sett ur ett antal långivare inklusive rikstäckande och Halifax.

Men dessa siffror är dåliga nyheter för regeringen som är desperata att blåsa liv i bostadsmarknaden och försöka återställa den ekonomiska bilden av de senaste 10 åren.

Kanslern av finansministern, uttryckte Alistair Darling oro långivare laddning vissa konsumenter över oddsen med uppläggningsavgifter skyhöga 66 procent under de senaste 18 månaderna, medan den genomsnittliga avgiften för en fast ränta lån för närvarande uppgår till ca £ 850.

“Jag är väldigt orolig för att människor bör behandlas rättvist, speciellt folk komma av fasta priser och pågår till olika priser. Vi har träffat rådets bolåneinstitut att försöka nå en överenskommelse för att garantera att människor behandlas rättvist, men om det inte sker, kommer jag be FSA att driva frågan, “Mr Darling sade.

Ekonom på Global Insight, Howard Archer, sade de senaste siffrorna visar att bostadsmarknaden hade “strypt med sträckt överkomliga och strama lånevillkor”. Han förväntas nu att se huspriserna faller med 12 procent under 2008 och 2009, och en potentiell räntehöjning från Bank of England väckt den av oro över inflationen, skulle kunna utlösa en större nedgång.

Archer sade, “Mycket låg aktiviteten på bostadsmarknaden verkar säker att slå igenom för att ytterligare sänka redan vikande huspriser. De människor som tog ut 100 procent eller 100 procent plus bolån under de senaste två åren är särskilt utsatta för att falla in i negativt eget kapital fällan. ”

Chefekonom på Royal Institute of Chartered Surveyors, Simon Rubinsohn anser tyder den faktiska nivån på verksamheten kommer att minska ytterligare, sade han, “Själva omfattningen av kollapsen i omsättningen kommer oundvikligen att få verkliga konsekvenser för ekonomin och gör det svårt för Bank of England för att ansluta sig till de önskemål som penningmarknaderna och höja styrräntan för att bekämpa inflationen rädsla. ”

Siffrorna var dock använts för att attackera regeringen med skugga kansler George Osborne. Han sa, “Dessa siffror visar att bostadsägande skjuts utom räckhåll för miljontals enligt Gordon Brown. Detta är ännu ett slag mot människor som vill få in en fot på bostadsmarknaden stege. “