goda nyheter för fastighetsägare

Även om det kan tyckas svårt att tro, senaste räntehöjningar och den resulterande svarta moln över blivande bostadsköpare kan visa en guldkant för köp låta investerare.

Resultat av forskning som utförts av en ledande specialist på köp-till-låt inteckningar anger intäkter från uthyrning är fast och efterfrågan på hyresrätter är mycket stark. Många hyresvärdar rapporterar ett hälsosamt uppsving i intresset för sådana egenskaper och avslöja sin avsikt att öka sina portföljer för att matcha efterfrågan.

Sådana hyresvärdar utför en värdefull roll i tillhandahållandet av bostäder för dem som inte har råd att ta det första steget på hem-ägande stege. Dessutom finns det massor av människor som inte kan göra ett åtagande att lösa in ett område som på grund av behovet av flexibilitet när de utvecklar sin utbildning eller karriärplaner. Med den senaste tidens rejäl stiger i priset på fastigheten utöver de stigande kostnaderna för upplåning, är efterfrågan på hyresrätter osannolikt att avta.

Även om vissa människor anser att en eventuell upptrappning av räntorna kommer att skrämma investerarna på att få ut av sina investeringar, har detta inte varit fallet i det förflutna. Mer än tjugo år sedan, under den stora sväng-ner på bostadsmarknaden, köpa-till-låt var stark och faktiskt visade störst någonsin tillväxtperiod under den tiden.

Föreningen för Residential Letting ombud nyligen publicerad forskning visar att drygt 2 procent av hyresvärdar skulle sälja om det fanns en nedgång i huspriserna, medan cirka 60 procent av investerarna i denna marknad aktivt söker efter fler buy-to-let fastigheter .

Det ser ljust ut för dessa investerare och köpa-till-låt tycks erbjuda en lösning på många människors problem för en tid framöver.

Om du funderar på att bli en hyresvärd, är du inte ensam. Tusentals små investerare har gått in på marknaden under de senaste åren, många äger en enda köpa-till-låt egendom.

Det finns massor av långivare som är specialiserade på denna marknad. Köp-till-låt inteckningar bygger på potentiella hyresintäkter, snarare än låntagarens inkomst. Normalt långivare be om en 20 procent insättning på fastigheten, även om saker och ting förändrar i detta avseende och vissa långivare kommer nu låna hundra procent eller ännu mer!

Långivare är lyckligast när de månatliga intäkter uppgår till cirka 130 procent av inteckning betalning. Detta innebär att om du betalar £ 1.000 per månad då helst du skulle behöva ladda £ 1,300 per månad till din hyresgäst. Långivare är något mer avslappnad om dessa kriterier, men det är ett bra mål att sträva efter och tillåter den udda period när du är utan hyresgäster eller för reparationer och förnyelse.

Det egna kapitalet i ditt eget hem kan hjälpa till när det gäller att finansiera din investering. Du kanske kan ta upp tillräckliga medel genom remortgaging att betala en deposition, eller ens för att finansiera hela projektet.

När du är på utkik efter en fastighet, det finns massor av punkter att beakta. En lokal egendom kan vara lättast att hålla ett öga på och du kan göra en rundtur i de låta agenter för att se vilken typ av hyresintäkter du kan förvänta dig. Universitetsstäder erbjuder en bra marknad för hyresgäster. Inte alla är ute efter en stor trädgård ned en grönskande lane – sätta dig i en hyresgästerna plats och de kan vara ute efter något enkelt och hanterbart för ett år eller två, inte en välskötta gräsmatta.

Det är säkert värt att titta in. Internet är platsen att leta, både för sin egendom och för inteckning rådgivning. Hitta en mäklare som ska söka igenom de erbjudanden som finns och komma med några kloka förslag. De kommer att erbjuda dig det bästa inteckning som är tillgängliga. Det är vad de är där för.