generationsöverskridande hushållen väntas öka i Storbritannien

Under 2005 Sara B. Miller skrev en intressant artikel om tillväxten mellan generationerna bor i USA. Ekonomiska påfrestningar, hon hävdade, var att tvinga fler och fler familjer att leva under samma tak.

Tre år senare frågan är får allt större uppmärksamhet i Storbritannien också. En studie genomförd av Prudential visade att det finns för närvarande 82,500 sk ‘3 G ‘hushåll i Storbritannien. Denna siffra förväntas öka allteftersom fördjupas kreditkrisen, vilket gör det allt svårare för unga människor att förvärva lån och köpa sina egna hem.

Studien visade att tre av fyra föräldrar var oroliga för att deras barn inte skulle ha råd egendom och skulle leva med dem förbi 21 års ålder. Finansiell utveckling under de senaste månaderna visar att dessa föräldrars oro är inte obefogad. Siffrorna visar att mer och mer, är banker minskar inteckning erbjudanden. De är också återkalla erbjudanden till sökande som tidigare anses berättiga till en inteckning.

För några år sedan fastigheten var för dyrt för många unga vuxna att komma på fastigheten stege. Nu, med bostadspriserna på historiskt låga nivåer, är unga vuxna upplever att de fortfarande nekas chansen att äga ett hem.

Men kritan kan påverka de äldre också. Ett stort och växande antal pensionärer föräldrar går också in med sina barn. Studien fann att 10% av de vuxna hade äldre släktingar över 60 som bor med dem. Detta, enligt Prudential rön, beror på att många inte förbereda sig ordentligt för pension och var tvungen att sälja sina hem för att leva genom pensionering. Det finns dock andra möjliga orsaker till denna utveckling.

Ett stort antal pensionärer föredrar att sälja sin familj hem och köpa en mindre fastighet efter pensioneringen. Stora familjehem kanske inte passar en pensionär livsstil eller omständigheter, och kan vara mycket kostsamt att underhålla, särskilt på en pension. Mindre bostäder innebär pensionerade individer skulle kunna spara mer pengar om allmänt underhåll, skatter och verktyg. Nedskärningar sin egendom efter pensioneringen också låter pensionärer att använda en del av kapitalet från att sälja större hem för att finansiera sin pension.

Med bostadspriserna faller och potentiella köpare inte kan få en inteckning, får pensionärer att känna den värsta stöten av kreditkrisen samt. Många är beroende av lån för att täcka de initiala kostnaderna för att reparera och uppdatera sina hem och förbereda den för försäljning. Med värdet av krediten ökar och priset på deras egendom minskar, kan det bli ännu svårare för pensionerade individer eller par att känna sig ekonomiskt trygg och oberoende efter pensioneringen.

3G-hem kan mycket väl vara det bästa alternativet för många familjer under den nuvarande ekonomiska situationen. Dela kostnaderna samt fördelarna med generationsöverskridande levande kan hjälpa familjer att rida säkert genom lågkonjunkturen. Gary Shaughnessy, verkställande direktör för Prudential hävdar att, “För den mellersta generationen finansiella avloppet för att ge stöd för både yngre och äldre generationer kan ha en negativ inverkan på deras förmåga att spara tillräckligt för sin egen pension”. Han kan mycket väl ha rätt. Men den viktiga frågan är, vilka alternativ finns tillgängliga för dessa familjer?