fsa flyttar till ändra inteckning regler

Det brittiska Financial Services Authority (FSA) har föreslagit nya regler som nyligen syftar till att skydda inteckning innehavare vars betalningar har fallit i efterskott. Syftet är att säkerställa en rättvis behandling, enligt tillsynsmyndigheten.

De nya reglerna skulle se till att återtagande av en inteckning-innehavarens egendom endast skulle vara en åtgärd i sista hand av långivaren. De skulle också förhindra att oskäliga avgifter tas ut på låntagaren, sade FSA.

Förslagen har beskrivits som en del av en övergripande översyn av vakthund hela den brittiska bolånemarknaden. Under hösten förra året, del ett av den översyn som krävde förbud av själv-certifierade bolån, istället kräver alla som behöver en inteckning för att tydligt visa att de har råd att hålla uppe återbetalningar.

De senaste förslagen skulle kräva företagen inte lägga till förtida återbetalning avgifter på alla kostnader i samband med inteckning efterskott, och intresset skulle inte tillåtas att läggas till dessa avgifter. Dessutom, om låntagaren och långivaren har tidigare kommit överens om en avbetalningsplan för att tackla efterskott, så måste det finnas någon månatlig dröjsmålsavgift. Även eventuella utbetalningar från låntagare som är i ekonomiska svårigheter måste gå att rensa dessa skulder först, före obetalda avgifter.

Dessa förslag kommer förhoppningsvis att klara upp missförstånd inom bolånemarknaden, och detta kommer att välkomnas av låntagarna, som en inteckning är den största enskilda finansiella produkt som de flesta människor någonsin kommer att köpa. Det finns över 2.000 sådana produkter på marknaden – som ett resultat, låntagare vill vara säker på att de kommer att få de bästa möjliga erbjudanden och bästa möjliga behandling.

En riktigt klok potentiell inteckning innehavaren kommer att maximera sin chans att få bästa möjliga affär genom att använda sig av en finansiell rådgivare eller inteckning mäklare. Dessa yrkesgrupper är skickliga på att undersöka marknaden och matcha den lämpligaste inteckning för att deras kunders personliga behov och förutsättningar.

Det har nästan blivit nödvändigt att använda sig av en mäklare. Cirka 70 procent av alla potentiella inteckning innehavare samråda innan ett slutligt köp.

Människor som inte väljer en mäklare tenderar att organisera sin inteckning direkt med långivaren, via en mellanhand allmänt känt som ett lån officer. Denna position innebär fortfarande en betydande grad av rättslig, etisk och professionellt ansvar. De är skyldiga att förhindra bedrägeri från att äga rum, och för att säkerställa att både långivare och låntagare är helt medvetna om villkoren för affären.