freddie, Fannie och Dallas fastigheter – spelar det någon roll

I ett nötskal … ja. Den senaste drag av regeringen att rädda inteckning jättarna Freddie och Fannie är utformad för att utföra flera saker bland annat:

Ett. Gör lån billigare. Räntorna på bolån har ökat delvis på grund av risken och osäkerheten “dåliga lån” och stigande avskärmning. Högre räntor gör det svårare att köpa och sälja bostäder eftersom färre människor har råd med det totala PITI. Genom att minska räntorna, kommer potentiella köpare att ha råd med bostäder och säljare inte kommer att tvingas sänka priserna kraftigt för att kompensera för räntehöjningar.

2. Sakta graden av utmätningar. Genom att sänka räntorna, gör det också nuvarande husägaren ännu en möjlighet att refinansiera till fast ränta inteckningar snarare än ansikte avskärmning. Naturligtvis andra kriterier måste fortfarande vara uppfyllda för att kvalificera sig för refinansiering men det håller alternativet på bordet för dem som är gränsen.

Tre. Stopp / Slow pris avskrivningar. För att minska den inventering av befintliga hem försäljning och tävla mot Dallas utmätningar, har många säljare tvingats sänka utgångspriset till smärtsamma priser. I sin tur leder detta till en minskning av comp värden och frågar priser för andra bostäder skapar en nedåtgående spiral effekt. Regeringen bail-out kan nu kompensera de stigande kostnaderna med lägre räntor samtidigt som priset på befintliga bostäder tills “överflödet” eller överlager absorberas av marknaden. Eftersom USA: s regering inte behöver lämna kvartalsresultat rapporter till skattebetalarna, inte den extra tid som krävs för att utarma överskott inventering inte “skada” den nedersta raden nästan lika mycket.

Så, vad innebär det för Dallas bostadsköpare och säljare i klartext? Även om det inte finns någon garanti, om saker spelar ut som avsett dessa är de mest sannolika utfall:

Ett. Räntorna på bolån tillfälligt kommer att sjunka kommer dock kredit fortsätta att strama åt på grund av ytterligare restriktioner för utlåning normer.

2. Priserna på befintliga hem försäljning bör börja stabiliseras i hela nationen.

Tre. Det kommer att vara fortsatt höga lagernivåer, men en långsammare avveckling som bankerna inte längre tvingas att omedelbart ta bort tillgångar från sina böcker.

4. Överskott inventering kommer så småningom ge vika för brist på växande områden som Texas, Nevada och andra stater som efterfrågan överstiger påbörjade nybyggnationer.