första tecknen på vändning i remortgage marknaden

Det har varit allt jämmer och elände på remortgage marknaden i snart två år nu. Den sub prime lån kris i USA signalerade början på slutet av en lång period av välstånd i den globala fastighetsmarknaden där bolåneinstitut blomstrade. Det verkade som alla ägs minst en fastighet om det är deras egen bostad eller en buy-to-let avsedd att sko sig i många år framöver.

Ända sedan nyheten framkommit att långivarna började uppleva höga standard på sina lån böcker, särskilt med sina sub prime kunder, har det varit något annat än negativa rubriker och hårda berättelser lycka i pressen angående inteckning och lånet industrin. Men de första tecknen på att krisen kan ha nått sin topp börjar växa fram. Detta kan vara goda nyheter för miljontals villaägare som kämpar för att remortgage sina fastigheter eftersom långivare har dragit en mängd produkter från marknaden på senare tid.

Att hitta en bra affär på ett bostadslån var som att ta godis från ett barn i början av decenniet. Långivare som faller över sig själva för att locka låntagare att underteckna på den prickade linjen för deras senaste diskonteringsränta produkt och var även erbjuda incitament såsom fri värdering och pengar tillbaka. Hur tiderna har förändrats. Knappt två år senare verkar det som dörren håller på att smälla i ansiktet på nästan alla utom de mest kreditvärdiga och inkasserades upp villaägare som söker en remortgage produkt när deras saftiga fast ränta diskonterade inteckning löper ut.

Medan husägaren var överlycklig att registrera dig för ett typiskt två års fast ränta affär för flera år sedan de flesta av dem inte trodde marknaden att vända så kraftigt mellan nu och då. I det nuvarande ekonomiska klimatet är det oerhört svårt att hitta en lämplig produkt att remortgage ditt hem och så många villaägare tvingas stå med samma produkt och vända sina långivare hårda standard rörlig ränta. Detta kan skapa betydande takt chock för vissa låntagare och har drivit många över kanten och in i utmätning.

Trots allt detta kaos de första tecknen på att det värsta av kreditkrisen kan vara över börjar växa fram. Långivare har börjat sänka sina räntor, särskilt på produkter för sina minst riskfyllda klienter, utan att vara tillfrågad av Bank of England med hjälp av en bas räntesänkning. Det innebär att långivarna börjar sätta produkter på marknaden för att attrahera nya företag. Detta är något som inte har skett mycket under det senaste året eller så som långivare har varit försiktiga med nästan alla nya affärer.

Den snabba takten i vilken inteckning och remortgage produkter försvinner från marknaden har också minskat. Långivare tycks ha omvärderat sin utlåning kriterier till en punkt om att de är glada att doppa tårna i vattnet för lite längre trots att marknaden fortfarande är kall. Även om dessa tecken är lovande att de är på något sätt en indikation på att kreditkrisen är på väg att tilldelas till historieböckerna. Det är fortfarande en lång väg att gå innan husägaren kan remortgage till den typ av förmånliga erbjudanden som fanns allmänt tillgänglig för flera år sedan.