första gången köpare uppmanas att vänta ut inteckning röran

Första gången köpare uppmanas att vänta ut inteckning röran. Marknaderna bör bosätta sig innan kunderna överväga att få en inteckning, säger experterna.

100% bolån är inte längre ett alternativ och ett antal banker, däribland The Co-op Bank och First Direct väljer att tillfälligt avbryta tillgången på sina bolån. . Claire Frances av Moneysupermarket com säger: “Konsumenterna söker en inteckning står inför färre valmöjligheter och högre priser. Bank of England har varnat för att situationen kommer sannolikt att bli värre innan det blir bättre och att klämma på bolån kommer sannolikt att fortsätta under de närmaste månaderna åtminstone. ”

Stora inteckning leverantörer såsom Halifax, Abbey och Nationwide har alla ökade räntorna på sina bolån. Resultatet av dessa högre priser är att de affärer inte längre ser konkurrensutsatt och det är som om bankerna prissätter sig ur marknaden. Anledningen till att bankerna kanske vill avskräcka anpassade vid denna turbulenta tid är att många banker försöker kontrollera sina dåliga tillgångar och de har inte råd att ta på någon mer skuld.

Louise Cuming är huvudet av inteckning tjänster på moneysupermarket.com, och hon har sagt: “Det börjar bli väldigt svårt där ute eftersom som ledande priserna dras, de långivare som erbjuder de nästa bästa erbjudandena vet att deras produkter kommer att drivas i det bästa köpet tabeller och att detta kommer att resultera i en enorm tillströmning av ansökningar – om de inte vill, eller kan inte klara med den nivån av verksamhet de också att behöva prissätta sina inteckning produkter “.

Medan vissa banker till synes försöker avleda anpassningsbar, Alliance och Leicester verkar försöka locka det. Idag nyheten bröt att de har lanserat ett antal nya inteckningar och buy-to-let erbjudanden. Tala till Introducer Idag, chef för bolån på Alliance & Leicester, sade Richard Taylor: “Det nya sortimentet av inteckning produkter fortsätter att presentera ett bra val av bostads-och buy-to-let produkter med kunderna erbjuds ett urval av priser, produkter avgifter och begreppet de vill att deras inteckning för att köra. ” Hur länge Alliance och Leicester kan erbjuda sina nya erbjudanden i denna ekonomiska klimatet återstår att se. Alliance och Leicester är också en av en många banker som nu kräver en minsta insättning på 10% på alla sina erbjudanden. Andra banker som behöver minst en 10% deposition inkluderar, Britannia och Cheltenham och Gloucester.

Moneysupermarket s Claire Frances säger: “Antalet inteckning produkter tillgängliga har rasat från cirka 15.500 i juli förra året till cirka 5.300 nu. Och med många långivare prissättning sina produkter till konkurrenskraftiga nivåer, de få affärer som livligt prissatta lockar stora delar av pengar och därför inte vistas runt för länge. ”

Negativt eget kapital är också tippat att vara ett allvarligt problem för befintliga villaägare som huspriserna faller och kommer sannolikt att ha minskat med så mycket som 5,8% i slutet av året. Men den lättnad som fallande huspriser har potential att erbjuda förstagångsköpare överskuggas av den låga sannolikheten för dem att få en bra inteckning affär innan året är slut.