första gången köpare reagerar på marknaden

Första gången köpare sägs vara att använda de lägre räntor som en möjlighet att komma in på fastigheten stege. Hastigheten har sjunkit till den lägsta nivån sedan Bank of England grundades, 315-år sedan.

För närvarande räntan ligger på 1 procent, vilket ger husägare med tracker inteckningar mer utrymme, eftersom deras återbetalningar gå ner med intresse. En inteckning leverantör såg även några av dess låntagare återbetala bara 8p på grund av de låga räntorna.

Men med de lägre räntor som återbetalas av låntagarna, bolåneinstitut inte kan göra så mycket vinst och så tillgriper återkalla de inteckningar som kräver lägre inlåning. För låntagaren detta innebär att de kommer att behöva ha en större klumpsumma att lägga fram för en inteckning.

Kliva in på fastigheten stege
Detta kan ha såväl positiva som negativa aspekter, som även husägare har redan betalat för en större del av hemmet, kommer de också att behöva spara upp och lägga mer pengar avsatts för att täcka den högre klumpsumma som krävs.

Ny forskning från Abbey Besparingar har visat att två av fem blivande första gången köpare nu sparar ännu mer så att de kan spara ihop till större insättningar under 2009. Mer än en tredjedel av människor, som sparar redan funderar på att öka hur mycket de sparar. Även 40 procent av människor som inte har någon form av sparande kommer så göra inom detta år.

Huspriserna har också setts släppa drastiska stil. Enligt BBC den genomsnittliga huspriserna i Greater London har minskat med 10 procent under de senaste tre månaderna.

Med huspriserna ser alltmer prisvärda, de med en insättning säger att de avsåg att försöka rädda en extra £ 203, i genomsnitt varje månad i år, så att de kan komma in på fastigheten stege. Även de som just börjat spara en insättning sa att de hade för avsikt att lägga undan 123 £ i genomsnitt varje månad, enligt Abbey besparingar. Men 15 procent av första gången köpare uppgav att de skulle skära ned på sina inlåningskonton besparingar, planerar att spendera i genomsnitt bara £ 74 varje månad. Första gången köpare uppgav att de trodde i genomsnitt 20.000 £ behövdes för att lägga åt sidan som en deposition för ett hem.

Reza Attar-Zadeh, chef för sparande och placeringar på Abbey, sade: “Homeownership börjar se ut som ett mycket mer realistiskt mål för tusentals förstagångsköpare som tydligt har hållit ett öga på huspriserna.

“Att bygga en insättning är ingen liten uppgift, men de som har valt att börja sätta extra pengar bort är klart bättre förberedda för att lägga ett bud på en fastighet när de ser sin chans. Sparare måste vara medvetna om att en stor insättning kommer att göra det lättare för dem att bli accepterad för den bästa inteckning affär. ”

Dra bort från bolånemarknaden
Men inte alla första gången köpare tittar de låga priserna med ökade tonade glasögon. Fifty-åtta procent av första gången köpare inte kunde få en inteckning från sin mäklare, under de sista tre månaderna 2008, enligt IMLA. Detta orsakade åtta av tio, första gången köpare som hade stängts för att hyra fastigheter istället.

Peter Williams fortsätter, “Första gången köpare änden av marknaden har drabbats oerhört hårt av långivare stramar åt sin viseringar. För ungdomar utan en betydande deposition, är det enda alternativet att hyra. Den privata hyrde sektorn kommer att behöva plocka upp den slappa . ”

Dock är IMLA orolig för att buy-to-let bolånemarknaden också krymper snabbt. Den privata hyrde sektorn kommer inte att kunna växa och stödja ökad efterfrågan på hyresrätter om privata investerare inte kan få inteckning finansiering från långivare.

Herr Williams fortsatte, “Om vi ??ska se en verklig nedgång i homeownership i Storbritannien, måste regeringen sätta sina pengar där munnen är. De måste främja icke-banker till banken bail-out Premiership.

“För närvarande är förmedlande långivare som traditionellt tjänar buy-to-let marknaden att frysas ut av regeringen – utan stöd hjälper dem att frigöra pengar för att låna ut, kommer den buy-to-let marknaden drabbas ytterligare nedskärningar. Detta är en viktig del av den brittiska bostadsmarknaden och regeringen för närvarande ignorerar dess behov. “