första gången köpare – kommer de någonsin få på fastigheten stege

Den svåra situationen för brittiska första gången köpare är en av de mest deprimerande saker om den brittiska bostadsmarknaden. The Chancellor, håller Gordon Brown säger att han är fast besluten att ta itu med problemet, men var är lösningarna?

Justitiekanslern kom fram med ett par halvhjärtade åtgärder men stämpelskatt, vilket är en av de faktorer som stoppar nya unga köpare få på bostadsmarknaden stege, låg på £ 125.000.

Enligt siffror från CML (Rådets hypotekslångivare), fanns det cirka 369 tusen första gången köpare under 2005, den högsta siffran sedan 2002, lånar mer än £ 40000000000 pounds och står för över 37 procent av alla låntagare, både på sina högsta nivåer sedan 2002.

Den genomsnittliga åldern för låntagarna var 29, vilket har ökat stadigt sedan CML började spåra data i 1974, då den genomsnittliga åldern var 26. Förra året den genomsnittliga inkomsten multipel var 3,07, den högsta den någonsin har varit, med räntebetalningar stod för 16,3 procent av den genomsnittliga inkomsten, den högsta den varit sedan 1992.

Det råder ingen tvekan i mitt sinne att regeringen är ansvariga, men låt oss vara tydliga med detta, så är den brittiska inteckning industrin och långivare har ett ansvar för sina låntagare och den brittiska bostadsmarknaden i allmänhet.
En studie mellan CML och YouGov, fann att 88 procent av de svarande anser att det nu antingen “mycket svårt” eller “svårare än någonsin” för ungdomar att köpa sin första bostad.

Studien gick på att finna att 78 procent av folket kände något bör göras för att göra det lättare för ungdomar att köpa, med 79 procent sade att det var en uppgift för regeringen att hjälpa, 66 procent sade att det var ner till lokala myndigheter, och 61 procent ansåg att det var ner till bolåneinstitut.

Huspriserna har stigit snabbare än resultatet för den stora majoriteten av den brittiska allmänheten och det är inte ovanligt för en första gången köpare att få arbeta på inkomster multiplar av 7x inkomst! Detta, som jag är säker på att du skulle komma överens, är helt enkelt inte acceptabelt och allt vi gör är att skjuta folk vidare in i en skuldfälla som de kämpar för att upprätthålla ens en grundläggande levnadsstandard.

Det andra stora problemet som tidigare nämnts är stämpelskatt. Stämpelskatt knöts på £ 125k av Gordon Brown, som är cirka £ 70.000 under det genomsnittliga priset på en fastighet i Storbritannien. Långivare, vägde mäklare, kommentatorer och även tidigare CBI chefen Sir Digby Jones i regeringen säger att den nuvarande tröskeln är för låg, med de hårdast drabbade är första gången köpare. Många kritiker påpekar att stämpelskatten tröskeln inte har hållit jämna steg med inflationen, särskilt som det nyligen har ökat till £ 125k från £ 60k.

Helt enkelt, är stämpelskatt ett stealth skatt för de människor som minst råd med det – första gången köpare.

Jag har varit i inteckning industrin i över 17 år så jag känner att jag väl kvalificerad att kommentera. Den stämpelskatt tröskeln bör höjas till £ 200k som ett absolut minimum, och helst, £ 250k. Faktum kvarstår att komma på fastigheten stege som en första gången köpare har blivit denna mytiska, ouppnåelig dröm, knappast den romantiska vyn målas av regeringen.

Så, Mr Brown, en fråga till dig. För många unga människor som vill köpa en blygsam, ren, effektiv hem (inte någon viktoriansk, 6 sovrum herrgård med stall), hur gör du föreslå att de har råd att göra detta?

Svar på ett vykort behaga.