första gången inteckning arbetssökande “kan få betala mer än andra låntagare”

Första gången köpare kan finna det dyrare att låna än andra människor.

Människor som söker en möjlighet att få sin första fot på hemmet kredit stege genom att säkra en inteckning affär är sannolikt att möta en tuffare uppgift än de i samma situation för några år sedan.

Det är enligt Catherine Hearnden, chef för MyMortgageDirect, som har sagt att även om de priser som tas ut till husköpare för produkter såsom tracker inteckningar är inte ovanligt hög, har den globala ekonomiska nedgången hade en stor inverkan på rörligheten på marknaden.

Men, tillade hon att det faktiskt inte kan vara en negativ faktor för sektorn, som en tid av mer försiktig utlåning kan behövas för landets bredare ekonomin att återhämta sig helt från lågkonjunkturen.

“Det är svårare att få en inteckning, men när man tittar på hur lätta pengar var, är det inte en dålig sak att det är lite svårare,” Ms Hearnden förklarade.

Den MyMortgageDirect tjänsteman fortsatte med att konstatera att en kompromiss måste hittas som före lågkonjunkturen trenden finansiärer lånat alltför lätt för låntagare utan en stor insättning kan äventyra väckelsen.

Hon föreslog också möjligheten att införa ett annorlunda sätt att credit scoring för första gången köpare utan en historia av sådana stora finansiella åtaganden för att se till att de har råd med amorteringar på sina paket.

Ms Hearnden kommentarer kom efter publiceringen av siffror från Daily Telegraph förra lördagen (Oktober 2nd), som uppgav att de få en inteckning för första gången får betala upp till £ 2000 mer på årsbasis än andra låntagare.

Enligt rapporten, har denna skillnad uppstått endast under de senaste tre åren, som före att dessa människor kunde låna i samma takt som alla andra.

Samtidigt sade Chartered Institute of Housing förra månaden att “guldålder” av en egen bostad nu närmar sig sitt slut.