Första gången husköpare vinst från fallande marknad

Har bostadsmarknaden bottnat? Är det möjligt att huspriserna kommer att fortsätta att falla? Will bolåneräntor fortsätter att gå ner? Kommer de att gå upp? Blivande husägare troligen undrar vad marknaden framtiden bär och huruvida de ska köpa nu eller vänta en månad eller längre. Det är frestande att hoppa rätt in och lägga ett bud på den vackra – avskärmad – hem ner blocket, men är detta verkligen den bästa tiden eller kommer den tiden att bli ännu bättre i en kort tid?

I hjärtat av denna fråga är naturligtvis den andra frågan: finns det en botten förflutna som boräntorna inte kommer att sjunka? Om så är fallet, har denna botten ännu nåtts eller är det fortfarande närmade? Den sekundära fråga som kräver svar är huruvida huspriserna har sjunkit till sin absoluta botten vid denna tid. Det är anmärkningsvärt att medan spekulation körs frodas, inte ens marknadsanalytiker och de brukar inte blyg för att ge sina åsikter om bostadsbubbla är märkbart tyst.

Vad är sant, dock, är fakta. Bolåneräntor är extremt låga, och bostadspriserna följde. Om det någonsin fanns en tid för nya husköpare att komma in på marknaden är det nu. Med de statliga incitament för första gången husköpare, är affären sötad ytterligare och det är verkligen inget bättre tillfälle än detta att köpa den första primära bostad. Samtidigt, med huspriserna ytterligare falla, är det frågan om det är lämpligt att kanske vänta ut marknaden för att se om en annan nedgång i bostadspriserna leder till en ytterligare sänkning av räntorna och kanske ytterligare incitament.

Savvy skulle vara husägare rådde att forska i bostadspriserna i grannskapet i vilka de hoppas kunna köpa in och se om de nuvarande priserna är på – eller nära – historiska värden. Om så är fallet, är det en bra idé att ta en chans på marknaden. Dessutom är bolåneräntan osannolikt att sjunka betydligt mer, och därmed nu är så bra tid som någon att komma in på marknaden. På samma sätt, eftersom bankerna nu kräver en betydande handpenning, är det osannolikt att fångas upp i någon vidare marknad korrigering om bostadspriserna fortsätter att falla.

Naturligtvis nya husköpare måste komma till rätta med den allt hårdare metoder bolån. Till exempel, noll ner lån och angivna inteckningar inkomster är nu så gott som obefintliga. I själva verket är det nu svårare än någonsin att kvalificera sig för ett nytt bostadslån. På detta sätt de med negativ skuld till inkomst nyckeltal och även otillräckliga inkomster kommer hållas borta från marknaden, oavsett hur desperata säljare nu kan vara. Detta pekar också på en annan intressant bit av marknaden visdom: Om du har bra kredit och alla dina ankor i rad, nu är en bra tid att gå vidare och göra det hem köp. Det finns ingen garanti för att i en månad från och med nu du fortfarande kommer att kvalificera sig för ett bostadslån.