första fot på fastigheten stege

Så du har bestämt dig för att få en inteckning – som förmodligen är den största ekonomiska åtagandet du någonsin kommer att göra. Här är några grundläggande information om bolån så att du kan göra rätt val.

Först av allt måste du räkna ut hur mycket du kan låna.

Normalt, om du köper på egen hand, kommer en inteckning leverantör låna dig runt fyra gånger din bruttolön. Så, till exempel, kunde någon på £ 25,000 pa låna upp till £ 100,000.

Det finns några långivare som kommer att erbjuda dig mer, men de kommer att debitera dig en högre ränta.

Om du köper med en partner eller vän, då kan du räkna långivaren att lägga sin bruttolön till det belopp som du kan låna. Så använder han siffrorna i exemplet ovan, med en partner lön av säga, £ 23,000, tillsammans du kunde låna runt £ 123.000.

Vissa långivare beräkna hur mycket de är beredda att tillåta dig att låna genom att låna dig tre gånger din gemensamma inkomster. Använda siffrorna i exemplet ovan, skulle detta innebära att man kunde få ett något större lån – £ 144.000.

Eventuella ytterligare intäkter (t.ex. bonus eller provision) kan också tas i beaktande också.

Långivare kommer också att titta på den faktiska överkomliga din månatliga avbetalningar. Om du har massor av andra utgifter, såsom kreditkort och lån, kanske du inte kan låna så mycket. Omvänt, om du har någon annan skuld och långivaren kan se att du hantera din ekonomi noga, kanske du kan låna mer.

insättningar

När du har tagit reda på hur mycket du kan låna, måste du överväga insättningen du behöver.

De flesta långivare kommer att tillåta dig att låna upp till 95% av värdet på fastigheten. Så du måste ha 5% av värdet att lägga ner som en deposition, liksom andra pengar för att täcka avgifter mm

Medan det finns långivare som ger dig ett lån på 100% av värdet på fastigheten, kommer du normalt att debiteras en högre ränta än om du tog en 95% – eller ännu lägre – inteckning.

Ju större insättning du lägger ner, desto bättre allround blir det för dig. Du kommer att betala en lägre ränta på hypotekslån. Plus, bör fastighetspriserna faller, minskar du risken för att gå in i “negativt eget kapital”.

Negativt eget kapital är där du har en inteckning belopp som är mer än värdet på huset. Detta innebär att när du så småningom gå att flytta, kommer du inte ha några egna kapitalet i huset för att använda som insättning och måste eventuellt även hitta mer pengar innan du flyttar så att du kan lösa dina befintliga lån.

övriga kostnader

När du har din insättning sorterats, behöver du också ha lite pengar åt sidan för merkostnader i samband med rörliga och / eller köpa ett hem.

Borttagning avgifter är bara ett övervägande. De stora kostnader som du behöver för att ha sorterats är de för fastighetsvärdering, undersökningen, plus advokatkostnader. Och sedan finns det naturligtvis stämpelskatt!

När ett hus över £ 124,999 är köpt, är stämpelskatt betalas till kansler för statskassan. Det är i själva verket en skatt.

För närvarande, i november 2006 de belopp som skall betalas är:

Fastighetsvärde: Stämpelskatt
£ 125.000 eller mindre: Nil
125,001-250,000:1%
250,001-500,000:3%
£ 500.001 eller mer: 4%

Dessa ytterligare avgifter kommer att köra in till tusentals pounds. Därför är det viktigt att du har så mycket pengar bakom dig som du kan.