första direkta stänger dörrarna till icke-kundernas bolån

HSBC dotterbolag First Direct har återkallat erbjudande om bolån till icke-kunder, ytterligare underblåser krisen inom utlåning industrin. Nyligen banken har fått en störtflod av ansökningar och helt enkelt inte har den personal och resurser för att effektivt bearbeta informationen.

Chris Pilling, First Direct vd, säger: “Vi har sett rekordstor efterfrågan på våra bolån Sedan januari tack vare vår mycket konkurrenskraftiga priser och beslutet av andra långivare att höja räntan. Som ett resultat, ser vi idag program som körs på fem gånger vår normala volymer. Hellre än att höja räntorna kraftigt för att motverka nya tillämpningar, har vi beslutat att tillfälligt upphäva från att erbjuda bolån till icke-kunder tills vi rensa eftersläpningen. ”

First Direct är den första stora bostadslån leverantör för att ta detta steg, och det finns farhågor för att många andra nu kommer att följa detta prejudikat. Medan banken inte är i samma tillstånd av finansiell härdsmälta som Northern Rock – det är fortfarande erbjuder bolån till befintliga kunder – First Direct har grovt underskattat mängden affärer deras attraktiva fast ränta erbjudanden skulle ta i.

Deras beslut att stänga butiken för nya långivare kommer att sätta ytterligare press på branschen som helhet. Bygga samhällen Bath och Earl Shilton drog nyligen inteckning erbjudanden till icke-kunder och Nationwide har lagt upp priserna för att försöka avskräcka nya låntagare.

Under tiden en undersökning som genomförts av Moneyfacts hemsida visade att 90 hypotekslåneprodukter per dag har dragits tillbaka under den senaste veckan, vilket ledde till en åtta procent minskning i de tillgängliga erbjudanden till låntagare. Detta utgör ett stort bakslag för inteckning industrin, som har lämnat erfarna kommentatorer bedövas. Rob Clifford, verkställande direktör för den mäklare Mortgage Force, sade: “Detta är utan motstycke. Vi har aldrig sett detta antal långivare drar en hel del på erbjudanden eller helt stänga för nya affärer. Och jag tror att vi får se fler långivare göra detsamma. ”

Även rika unga yrkesverksamma kommer att drabbas av dessa oroande utvecklingen med meddelanden från skotska änkor och Standard Life att de har ändrat sina 100% inteckning erbjudanden, vilket krävs ingen insättning. De affärer, tillgängliga för advokater, läkare, revisorer och andra högavlönade proffs, var mycket populära eftersom de tillhandahålls flexibilitet på grund av individuell bedömning och möjligheten att låna ett större belopp än en årslön under förutsättning att denna lön skulle öka.

De affärer kräver nu en fem procent insättning, medan andra 100% lån från lik av Abbey har haft sina räntor hopfällbara att återspegla den växande klimatet i branschen. En taleskvinna för skotska Widows sade: “Vi tittar på hela marknaden och vi säger inte att vi inte litar på våra kunder. . Det är inte därför vi har gjort ändringen “Men Melanie Bien, av inteckning mäklare Savills Private Finance, kommenterade:” Även proffs inte kan lita på med 100 procent LTV något mer “.