först direkt kommer att återuppta utlåning trots nedgång i huspriser

Två rapporter från Reuters i London sprida ytterligare ljus över den ständigt riva upp tillståndet av bolånemarknaden i Storbritannien.

“Finanskrisen har resulterat i en lucka i tillgången på hypotekslån i förhållande till efterfrågan,” säger Jim Cunningham, senior ekonom vid Rådet för hypotekslångivare (KML), i ett uttalande som publiceras av Reuters. “Långivare har ändrat sitt sortiment , skärpt utlåning kriterier och ses över deras prissättning för att behålla sin individuella förmåga att hantera efterfrågan. ”

Siffrorna släpptes av KML – vilket motsvarar 98 procent av bostadslån som i landet – tyder på att en 7 procent husprisfall förutspås för 2008, tillsammans med en trolig minskning med 35 procent i transaktioner fastighetsmarknaden. Denna information kommer från en revidering av utsikterna från en stor inteckning bolag, enligt den detaljerade Reuters uppgifter.

Sammanlagt 770.000 fastighetstransaktioner kommer att ske i England och Wales i år, vilket innebär en betydande minskning från 1,18 miljoner förra året, enligt KML. Markerad i Reuters rapport, de sista prediktiva siffrorna erbjuds av KML i oktober förra året föreslog att en 1 procent ökning av priset på husen, och en 14 procent minskning av transaktioner skulle ske under 2008.

Rapporten visar vidare att 285 billion pounds kommer att stå för grov bolån i år, vilket motsvarar en 21-procentig minskning jämfört med siffror från förra året. Det är en häpnadsväckande skillnad från siffran 340 miljarder som tidigare prognostiserats. Släppa en markant 50 procent från nivån år 2007 är det finansiella sparandet, som nu uppgår till 55 billion pounds, enligt rapporten, (även en skarp kontrast från oktober förra förutspådde 90 miljarder inom området finansiella sparandet). Kongruent, anges i rapporten att medan grov bolån hade ökat med fem procent i april i år jämfört med i mars, de 25.3 billion pounds siffran fortfarande markerar en minskning med 8 procent jämfört med april förra året. Denna information avspeglades genom regelbundna utlåning data från CML, indikerade Reuters.

I en intilliggande berättelse, rapporterade Reuters i London också att First Direct kommer att börja erbjuda bolån till kunder igen den 26 maj. Företaget hade slutat erbjuda bolån till låntagare i April som ett resultat av vad de kallade en eftersläpning av ansökan godkännanden, konstaterade rapporten från Reuters. De hävdade att ha slutfört vad som skulle anses vara ett år till ett värde av bolån inom bara tre månader

Ägs av HSBC, sade First Direct att de inte hade något annat val än att sätta sin inteckning erbjuder på håll särskilt för de individer som inte redan är kunder i banken. Första direkta uppgav i april att efterfrågan på bolån hade skjutit i höjden eftersom konkurrerande långivare hade höjt sina priser till följd av den globala kreditkrisen. First Direct, å andra sidan, hade att erbjuda kunderna ett tvåårigt fast ränta på 4,95 procent, vilket Reuters rapporter var en av de bästa priserna på den tiden.

När den återupptar utlåningen den 26 maj uppger bolaget att det kommer att presentera potentiella kunder med ett 2-års fast ränta på 5,76 procent plus avgifter.