föreskrifter skärpa på bara ränta inteckningar

Mer än 25% av villaägare betalar för sina hem med ett intresse som bara inteckning säga klostret. Anledningen är uppenbar – sina månatliga betalningar är mycket mindre. Till exempel, en £ 125.000 intresse bara inteckning till en ränta på 5% och skall återbetalas under 25 år tid, kostar £ 525 per månad – men på en återbetalning basis månadskostnaden stiger med £ 210 till £ 735 per månad.

Förståeligt nog har denna nivå av kontanter besparing visat sig vara mycket populärt med första gången köpare kämpar för att få fötterna på fastigheten stege och andra som arbetar på en stram månadsbudget. Men det finns en bomb lurar. 37% av villaägare med intresse endast inteckningar inte att spara några pengar för att återbetala lånet när inteckning kapitalet till slut blir återbetalas i slutet av perioden.

Financial Services Authority (FSA) är bekymrad över detta problem så förra året inledde nya regler som kräver långivare att söka bevis från nya låntagare om de steg de tar för att återbetala kapitalet. Och det kommer inte att vara tillräckligt för låntagaren att säga att de har för avsikt att återbetala lånet genom att sälja fastigheten. Från och med nu, är FSA sannolikt att döma någon ny inteckning som beviljas som att miss-säljs om ansökan innehåller uppgifter om en kontrollerbar återbetalning fordon som sannolikt kommer att generera tillräcklig för att återbetala lånet. Och, om siffrorna inte stack upp, kommer långivaren att vara i varmt vatten med FSA.

Den idealiska typen av återbetalning fordon som de kommer att leta efter är en befintlig personlig jämställdhetsplan (PEP) eller enskilda sparkonto (ISA). Även 25% skattefria kontanter från en individuell pensionsförsäkring (PPP) kommer att godtas. Men låntagare kommer att behöva bevisa att långivaren att dessa finansiella arrangemangen är på plats – bara att du tänker göra det inte går att tvätta!

Från reaktioner hittills, kan vi se att enskilda långivare tolkar Finansinspektionens regler på olika sätt. Ta till exempel den Nationwide Building Society: deras nya reglerna säger att du inte kommer att kvalificera sig för ett intresse bara inteckning om du planerar att betala tillbaka med ett arv eller förlitar sig på framtida löneökningar. Även om du tänker finansiera din återbetalning investering från bonus snarare än från regelbunden inkomst, kommer du fortfarande vara skyldig att visa att bonussystemet finns och att den förväntade nivån på besparingar från bonusar är realistiska.

Dock kommer den Nationwide Building Society enas ett intresse bara inteckning om du inte är en första gången köpare, är inteckning du vill ha mindre än två tredjedelar av den nya fastighetens värde och du har minst £ 150.000 av nettofordran i din befintliga egendom .

Massor av inteckning rådgivare verkar överens om att ränta endast inteckningar endast bör användas som en sista utväg när inkomsten är snäva. Det beror på vilket som investeringsinstrument låntagaren använder för att betala tillbaka lånet, är avkastningen på investeringarna aldrig garanterad och det skulle misslyckas med att leverera tillräckligt med kapital vid utgången av perioden till fullo återbetala lånet. Detta innebär att det finns ett inslag av risk. Därför, många rådgivare föredrar att vara säker och rekommenderar en återbetalning inteckning där det finns absolut ingen risk för en brist. (De kan ha i åtanke att det är önskvärt att undvika varje riskexponering inom de råd de ger även detta omfattas av deras ansvarsförsäkring !)

Med detta sagt, vissa rådgivare kommer att erkänna att ett intresse bara inteckning kan vara användbart om låntagaren planerar att helt enkelt skydd under Hypoteks lägre återbetalningar som ett tillfälligt stopp gap säga fyra eller fem år, och sedan byta till en återbetalning inteckning. Naturligtvis kommer Finansinspektionen räknar fortfarande låntagaren att lämna bevis till långivaren som en lämplig investering eller sparplan är på plats innan låntagaren släppa intresse bara inteckning.

Men enligt vår uppfattning, om rådgivare rekommenderar ett intresse bara inteckning, bör de rekommenderar ett system där låntagaren kan göra straff gratis överskjutande beloppet. Med sådana inteckningar, är låntagaren endast åtagit sig att betala den månatliga ränta, men om och när extra kapital finns tillgängligt, kan pengar betalas in för att minska de utestående hypotekslån. Det finns gott om inteckningar finns här. De flesta tillåter låntagaren att betala minst 10% av kapitalet varje år, straff fri, men kontrollera detaljer innan du registrerar dig för inteckning.