fördelar och nackdelar med justerbar ränta inteckningar

När konsumenterna börjar shopping för ett bostadslån de ofta presenteras med möjlighet att använda en justerbar ränta inteckning. En justerbar sats inteckning (även känd som en ARM) kan vara ett bra sätt att köpa ett hem, men det kan också vara ett fruktansvärt misstag som kan leda till utestängning eller konkurs. Skillnaden mellan glädje och katastrof är ofta i inteckning kontrakt själv.

När konsumenterna hör ordet “justerbar ränta inteckning” de borde förstå att detta är en mycket bred term faktiskt, och att det kan betyda många saker. Det finns bokstavligen dussintals sorter av ARM är tillgängliga för hem shoppare, och veta de goda från de dåliga ska vara ett hem köparens ledordet.

I allmänhet börjar en justerbar sats inteckning med en inställd ränta för en viss tid. Denna första kurs är vanligtvis lägre än vad konsumenterna kan hitta i den fasta räntan på marknaden samtidigt. Denna lägre skattesats är incitamentet att ta ARM över fast ränta produkter.

Vid någon tidpunkt, och detta kommer att preciseras i avtalet, kommer det lägre priset justeras. Justeringen kan gå upp eller ner, men normalt går upp, som du kanske tror. De faktorer som avgör hur mycket räntan går upp (eller ner) är många och varierar från en långivare till en annan. De varierar också beroende på nivån av inteckning. Med andra ord, att en justerbar sats inteckning anses också vara en sub-prime lån kan ha en enorm ökning av hastigheten (tillsammans med ökningar i avgifter och serviceavgifter) vilket kan göra den nya månadskostnaden svårt att betala.

Prime lån, å andra sidan, som är mer traditionella i naturen och anses mindre riskfyllda av långivare, oftast har lock på mängden ökning som är tillåtet för någon höjning. Detta hjälper villaägare (åtminstone till viss del) för att bättre förstå vad max betalningen kan vara för sitt hem vid en viss tidpunkt i framtiden. I en mycket verklig mening ogiltigförklarar “sky is the limit” möjligheten.

Det enda sättet att veta om en viss justerbar ränta inteckning är rätt för dig och din budget är att sitta ner och läsa kontraktet sakta och försiktigt. Du kan märka några besynnerliga siffror som 1/3, 2/7, eller 1/10. De faktiska siffrorna du ser kan variera beroende på kontraktet du tittar på, men i huvudsak, de menar att den inledande räntan kommer att pågå under det första numret på sikt. I fallet med 1/3, som innebär att för ett år du betala lägre ränta och en justering äger rum och kommer att fortsätta att äga rum vart tredje år efteråt. A 2/7 skulle innebära att du får den första kurs i två år, sedan en justering sker och annan justering kommer att ske vart sju år efter.

En justerbar ränta inteckning kan vara förvirrande även för den mest intelligenta människor. Om du har några frågor om kontraktet bör du be långivaren eller en advokat som du litar på. Tiden för att få dessa frågor klarats upp är innan du underteckna kontraktet.