fördelar och nackdelar med 100% bolån

I dessa tider av stigande kostnader och låga köpkraften, har olika system uppstått för att hjälpa första gången-köpare hamnar på fastigheten stege. En är dem är 100% inteckningar, som ger tillräckligt med pengar till låntagaren att köpa en fastighet direkt.

Detta eliminerar behovet av en insättning som 100% av fastighetens anskaffningsvärde finansieras av långivaren genom en inteckning. I huvudsak 100% av värdet på fastigheten är intecknad, lämnar inget eget kapital i fastigheten på dagen som den är köpt.

Den största fördelen med 100% bolån är att låntagaren inte kommer att behöva lägga ner en insättning. Detta kan tillåta människor med endast en liten mängd av sparande, exempelvis förstagångsköpare, möjlighet att få in en fot på fastigheten stege.

Istället kan de besparingar som har ackumulerats användas för att betala för inköp kostnader såsom advokatarvoden, stämpelskatt, och inteckning ansökan och courtage. Eventuella återstående medel kan sparas för inredning och utrustning av fastigheten och att hålla undan som en katastroffond.

Medan tanken på att inte behöva betala en deposition kan vara lockande, 100% bolån har flera villkor som bolån av lägre Loan-to-value (LTV) nyckeltal inte.

Dessa inkluderar en högre ränta, högre lån balans leder till mer intresse för att betala, ett begränsat antal långivare att välja mellan, strängare kriterier utlåning, tie-ins och tidiga avgifter återbetalning, och inteckning Ersättning Garantier (MIG) eller högre avgifter Utlåning (HLC).

Utöver dessa extra villkor, 100% bolån ökar också risken för negativt eget kapital. Negativt eget kapital uppstår när värdet på en fastighet är mindre än summan av all finansiering, t.ex. lån och lånegarantier, som hölls över den. En nedgång i värdet på fastigheten under denna balans kommer att resultera i negativt eget kapital.

Trots nackdelarna, har 100% bolån blivit populärt på senare år på grund av snabbt stigande fastighetspriser och oförmåga av första-gången-köpare att spara för deponering som krävs för att ansöka om mer traditionella inteckning produkter.

På senare tid har bolån med viseringar högre än 100% börjat växa fram. Dessa inteckningar ger också pengar tillbaka medel till låntagaren att betala för inköp kostnader såsom stämpelskatt och advokatkostnader.

Medan höga LTV inteckningar kan ge en kortsiktig lösning för att få in en fot på fastigheten stege, bör man noga överväga innan du ansöker om 100% bolån, eller högre, eftersom de kan vara riskabelt.