för ivriga risktagare bolåneinstitut har sista ordet

Bostadspriserna i Storbritannien har fallit för åtta successiva månaden, den här gången sjönk till rekordlåga nivåer enligt The Royal Institution of Chartered Surveyors. Dessa konsekutiva droppar berodde på oförmågan hos potentiella köpare att säkra inteckningar.

Däremot har den nuvarande kreditkrisen och de skärpta kriterierna utlåning förväntas av många banker motarbetas inte några köpare från att vilja dra fördel av fallande bostadspriser. Medan en majoritet av blivande-köpare väljer att ligga lågt och rida kreditkrisen ut, är några köpare hoppas att kapitalisera på prisfallet.

Några 13% av “recession jungfrur” som tidigare inte intresserade av att investera i fastigheter avslöjas i en ny enkät att låga priser kan mycket väl locka dem till fastighetsmarknaden. Till många för första gången och även erfarna köpare låga priser kan aldrig vara en dålig sak. Flera finansiella gurus och några “oskulder recession” fortfarande hoppfull om att det nuvarande klimatet kommer att återhämta sig och investeringar i hårda tillgångar som bostäder så småningom skulle löna sig.

Låga priser är ofta lockande, och att många är en belöning i sig, men de risktagare får ännu mer fördelar agerar nu. Redan i spelet, kan de välja att dra nytta av den svaga marknaden för att pruta på ett pris upp till 10 procent lägre än det begärda priset. Detta är en hal men skicklig chansning som är definitivt inte för småsint. Den strategiska Köparen står att vinna en hel del om allt går väl. Men allt kommer inte nödvändigtvis att gå bra. Säljaren kan stänga ner reducerade erbjudanden och det kan finnas någon återvändo. Helen Monks kan anses vara bland de risktagare. I sin bedömning av om första gången köpare bör hålla ut eller agera nu hon djärvt föreslår att “de som kan säkra en tillräckligt stor inteckning vore klokt att gå för det nu”.

Försöker också se guldkant i den nuvarande ekonomiska situationen är The Royal Institution of Chartered Surveyors. I sin dystra mars 2008 Bostadsmarknaden Survey organisationen uppgav att betydande prisfall på bostadsmarknaden har förhindrats av begränsad tillgång. Anatole Kaletsky upprätthåller en nivå av optimism bland mycket industri panik också, vilket tyder på att priserna i Storbritannien fortsätter att sjunka men inte lika kraftigt som i USA.

Tips på möjlig stabilisering eller till och med en finansiell tur kan driva risktagare framåt men köparna i slutändan har liten makt. Oavsett vilken riktning de bostäder bottenrekord driva potentiella köpare, i slutändan de verkliga beslutsfattarna är bankerna. Rådet hypotekslångivare tyder på att den nuvarande bostadsmarknaden klimatet kan vara resultatet av uppdämd efterfrågan från köpare som inte får bolån. Som Helen Monks rapporterar, “Ska lånevillkor mjukna och långivare börja erbjuda bolån till mindre-än-perfekt låntagare, priserna borde återhämta gång på styrkan i detta utlöste efterfrågan”. Vid denna punkt dock, såvida dessa risktagare kan säkra en bekväm inteckning, är det tveksamt om de kommer att kunna dra nytta av den låga – och fortsätter att falla – bostadspriserna.