för första gången köpare att köpa eller inte köpa

För första gången köpare i hopp om att kliva in på fastigheten stege den rådande osäkerheten på marknaden är en anledning till oro. Även om huspriserna faller lånekostnaderna ökar snabbt och det blir allt svårare att samla in pengar för en första bostad.

Industrin kritiserade regeringen för att inte hjälpa första gången köpare i budgeten i början av mars. Kansler Alistair Darling gjorde meddela att stämpelskatten kommer inte att krävas på delat ägande hem förrän människor äger 80%. Men de som väljer full äganderätt kommer fortfarande att drabbas hårt. Enligt Halifax, har stämpelskatt ökat med 83%.

“Budgeten är ett missat tillfälle att hjälpa villaägare och de som strävar efter att äganderätten”, säger Richard Farr, chef för Association of Mortgage mellanhänder.

“Vi skulle ha väntat Kanslern att ta itu med de utmanande marknadsförhållandena och revidera stämpelskatt. Alistair Darling beslut att avskaffa stämpelskatt för första gången köpare som äger mindre än 80% av deras gemensamma ägande hem är ett positivt första steg. Så är hans planer på att införa ett nytt gemensamt kapital för nyckelpersoner arbetare som bara har råd 50% av deras hem. Men ingen av dessa system kommer att hjälpa det stora antalet obehöriga sökande som också kämpar för att köpa sin första bostad. ”

Katie Tucker, teknisk chef på inteckning företaget John Charcol säger första gången köpare bör överväga huruvida det nu verkligen är rätt tidpunkt att köpa. Om svaret är ja då hon varnar för att de inte har något annat val än att spara en 10% deposition.

Tills nyligen var det möjligt att låna mer än priset på ditt nya hem. Men denna typ av affär är snabbt försvinner och långivare kräver större insättningar.
“Det är inte bara en fråga om utan också” bör vi? ‘”Kan vi?”, Första-timers bör ompröva mycket noggrant om det är rätt tidpunkt att köpa, med tanke på att fastigheter i många områden förväntas tappa i värde. Såvida hushållsinkomst är tillräckligt stark för en bra mängd kapital som skall betalas ut månadsvis, finns det en risk att hamna i negativt eget kapital om att köpa utan en anständig insättning. ”

Enligt en färsk undersökning som genomförts av Abbey Inteckningar den genomsnittliga första gången köpare uppskattar att de kommer att behöva en deposition på £ 22,800. De förväntar sig att uppnå detta inom tre och ett halvt år att börja spara. Men siffrorna varierar kraftigt beroende på region. Till exempel de som i sydöstra uppskattade att de skulle behöva så mycket som £ 35.000 jämfört med £ 13.000 på Skottland.

“Saving £ 23.000 eller mer för en insättning är ingen dålig bedrift, särskilt om du låter distraktioner komma i vägen”, säger Nici Audhlam-Gardiner, chef för Abbey inteckningar. Men om du är målmedvetna och sätta upp ett realistiskt sparmål då du kan hitta dig själv att göra en offert på ett hus tidigare än du tror. ”

Det viktiga är att shoppa runt för en inteckning och söka råd från en mäklare som kommer att bedöma hela marknaden. Som Charcol s Katie Tucker påpekar: “The Bank of Ireland erbjuder fortfarande den” Första start “en 100% lån till värde när en förälders inkomst ingår, och Bristol och West har en 95% inteckning på 6,25% för £ 799 avgift, vilket är avgörande utan ökad utlåning Charge (HLC). ”

En tracker inteckning är också ett alternativ. Enligt rådet för Mortgage Långivare (KML) denna typ av inteckning är alltmer populärt med första gången köpare som de har nytta om räntorna skärs. Tucker förutspår att vi kunde se en räntesänkning i maj i år.

Så även om marknaden kan verka skrämmande att det fortfarande erbjudanden tillgängliga. Men agera snabbt eftersom de förändras för varje dag.