födelsedagen köpa låta

I sommar är det tio år av buy-to-let inteckning. I juli 1996 Mortgage Express (del av Bradford & Bingley grupp) var de första att rättegången en särskild buy-to-let inteckning produkt, och för närvarande har en marknadsandel på cirka 20 procent.

Köp-till-låt inteckningar utvecklats efter ny lagstiftning inom Housing Act gav hyresvärdar mer makt att vräka hyresgäster som inte håller med sin hyra. I september 1996 inledde Föreningen för Residential Letting ombud (ARLA) dessa lån via en panel av långivare, och därmed buy-to-let inteckning anlände i Storbritannien fastigheten marknadsplats.

Relaxation av kriterier återspeglar insikten att buy-to-let är inte så riskabelt som långivare först trodde. Det finns nu omkring 70 långivare som erbjuder buy-to-let produkt men även att cirka 50 procent av alla köp låta lånen skrivs av de 6 ledamöterna i ARLA panelen: Paragon, GMAC, Mortgage Express, Birmingham Midshires, NatWest och inteckning företag.

En riskanalys för buy-to-let kontra bostäder visar bolån har en högre riskprofil. De senaste siffrorna från rådet hypotekslångivare visade att 0,68 procent av buy-to-let bolån hade varit i efterskott för mer än tre månader, jämfört med 0,97 procent för vanliga lån.

Höga bostadspriser och en växande befolkning har inneburit att fler människor nu hyra längre, bränslepåfyllning efterfrågan på hyresfastigheter. Amatör och nybörjare hyresvärdar såväl som har haft framgång efter doppa sin tå i vattnet med en eller två fastigheter har nu förtroendet att ytterligare öka sina portföljer.

Under det senaste årtiondet har sektorn har haft en exceptionell tillväxt, att nu representera ca. 8 procent av det totala bostadsbeståndet i Storbritannien. De första inteckning erbjudanden var stel, kommersiella stil produkter med höga räntor, upp till 4 procent över Bank of Englands basränta och låga lån till värden upp till maximalt 75 procent. Historiskt hade hyra omslaget till lika 130 procent av inteckning för att skydda både långivare och hyresvärden mot hålrum och högre risk.

Hyresvärdar nytta nu från en genomsnittlig belåningsgrad på 85 procent, och uthyrning täcker nu i genomsnitt 125 procent av inteckning betalning. Även utlåningen är tillgänglig för 90 procent och uthyrning lock på 100 procent.

Ny forskning visar att 83 procent av hyresvärdar planerar att öka eller behålla sina portföljer under de kommande sex månaderna, vilket visar att intresset för investeringar kvarstår. Den genomsnittliga fastighetsbestånd har ökat från tre per hyresvärden under 1996 till sju i år.

Köp-till-låt utlåningen har ökat från £ 3,1 miljarder 1999 till £ 24500000000 under 2005 och marknaden ensam är värd över £ 73000000000 och fortfarande växer. Den bräckliga världens aktiemarknader och pensioner krisen har säkerställt att fler och fler investerare vänder sig till tegel och murbruk för att säkra deras framtid.

Även den ökande student kommer enskild person och invandrade befolkningen fortsätter att stödja hyressektorn, är tillväxten i hyrda hushållen spås bli omkring 3 procent under de kommande tio åren. Men nackdelen är för första gången köpare, som ofta tävlar om liknande egenskaper som buy-to-let investerare, trots regeringens försäkringar om stöd till tillväxten i köp låta marknaden väl skulle kunna förebåda en nedgång för första gången köpare.

Med stigande fastighetspriser och sjunkande hyra avkastning First Mortgage Förtroende har utformat en buy-to-let hyra miniräknare som tar del av gissningsleken i den initiala processen.