flyttar till kusten varför hemförsäkring kan ibland göra att havet visa lite mindre lockande

Även fastighetssektorn kanske inte den mest livliga marknaden just nu, bostäder som erbjuder något extra, till exempel en klippa läge, utsikt ned mynningen, eller glimt av surf, alltid kommer att vara eftertraktad – och mer benägna att köpas till ett högre pris än deras uppfattning-mindre motsvarigheter. Med många källor rapporterar att marknaden är på tur, kommer många som har länge ansett att lämna staden, eller köpa ett andra hem på kusten nu känner trycket att starta jakten innan priserna stiger för mycket.

En nyligen Halifax undersökning tagit över 10 år mellan 1996 och 2006 visade att huspriserna steg betydligt snabbare vid kusten i jämförelse med dem inlandet. Kanske det bästa exemplet för skillnaden var Falmouth på Cornwalls sydkust, där priserna steg med 316 procent när den genomsnittliga över hela Storbritannien var 186 procent.

Det är ingen hemlighet att orsaken till populariteten, och den efterföljande inverkan på huspriserna, kommer från de åsikter som erbjuds på kustnära fastigheter. I en artikel på telegraph.co.uk, skriver Graham Norwood ungefär två fastigheter i Cellardyke, Fife, varav en hade utsikt över Nordsjön medan den andra hade ingen. Naturligtvis sålde den förra för långt mer på £ 400.000 jämfört med den senare på £ 195.000.

Kanske överraskande, kan fastigheter som är belägna i pittoreska kustnära lägen innebär ibland vissa överväganden när det kommer till sådana nödvändigheter som hemförsäkring. Trots de ofta mousserande anseende områden som inte är urban karaktär, enligt Daily Mail, har opportunistiska stölder ökat med så mycket som 63 procent i vissa landsbygdsområden – med extrema ökningar förekommer i norra Wales. Dessutom, där byggnader försäkring är berörda, i vissa fall företag kommer att vägra politik för byggnader i särskild risk från översvämningar, eller åtminstone erbjuda mycket dyra premier.

Trots de avigsidor (The Telegraph nämner också hur skadlig havssprej är att lacken och efterföljande underhållskostnader), räknar jag att kustområden kommer att se den snabbaste prisökningen när (eller om) marknaden stannar i sin klättring. Och, även om detta kan vara dåliga nyheter för dem som bor på Storbritanniens kuster, med Sterling i så dåligt läge utomlands jag inte skulle bli förvånad om andra hem intresse i Cornwall, Devon och Dorset ökar snabbare än vi kan ha känt det till tidigare.